Çin’de Motorlu Araç Satışları Yılın Son Ayında da Artmaya Devam Etti

14 Ocak 2021

Çin Otomobil Üreticileri Birliği, (CAAM) Aralık ayına ilişkin sektör verilerini kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan verilere göre, Çin’de otomobil satışları Aralık ayında da artmaya devam etti.

Yıllık bazda arka arkaya dokuzuncu ayın da artışla kapandığı motorlu araç piyasasında, Aralık ayı artışı %6.4 oranında gerçekleşti ve satılan araç sayısı toplam 2.83 milyon adet oldu. Kasım ayındaki artış ise %12.6 olarak açıklanmıştı.

2020 yılının başında koronavirüs salgının olumsuz etkileri Çin ekonomisi ve sanayisinine çok ağır bir darbe vurmuş, fakat yılın ikinci çeyreğinden itibaren salgının hızlı bir şekilde kontrole alınmasıyla birlikte üretim ve ekonomi de hızlı bir toparlanma sürecine girmişti.

Bu toparlanmaya karşın motorlu araç satışları yine de 2020 yılını %1.9 oranında bir kayıpla kapattı ve yıl içerisinde satılan toplam araç sayısı 25.3 milyon adette kaldı.

CAAM tarafından geçtiğimiz ay yapılan bir açıklamada, 2021 yılında araç satışlarının %4 artmasını bekledikleri, fakat başta yarı iletken yongalar olmak üzere bazı otomobil parçalarının tedarikinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle yılın ilk aylarında bazı firmaların üretim dar boğazı ile karşılaşabilecekleri uyarısında bulunulmuştu.

Açıklanan diğer verilere göre, 2020 yılında binek otomobil satışlarının %6 oranında azaldığı, motorlu araç piyasasının yaklaşık dörtte birini oluşturan ticari araç satışlarının ise %19 oranında arttığı bildirildi.

Yeni nesil enerjilerle çalışan (hibrit, batarya ve hidrojen yakıt) araç satışları da 2020 yılında %11 oranında arttı ve satılan toplam araç sayısı 1.37 milyon adete ulaştı. CAAM’ın tahminlerine göre yeni nesil enerjili araç satışlarının 2021 yılında 1.8 milyon adete ulaşması bekleniyor.

Çin merkezi yönetiminin, yeni nesil enerjili araçların şu anda %5 olan pazar payını 2025 yılı itibarıyla %20’ye yükseltmeyi hedeflediği belirtildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü