Çin’de Nisan Ayı Otomobil Satışlarında Uzun Süredir İlk Kez Artış Kaydedildi

12 Mayıs 2020

Çin’de aylık bazdaki otomobil satışlarında son iki yıldır ilk kez Nisan ayında artış kaydedildiği bildirildi. Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM) tarafından açıklanan verilere göre koronavirüs önlemlerinin gevşetilmesinin de etkisiyle Nisan ayında otomobil satışları bir önceki yıla göre %4.4 oranında artış göstererek toplam 2.07 milyon adet otomobil satışı gerçekleşti.

CAAM tarafından yayınlanan raporda, her ne kadar virüs salgını ülkede etkin bir şekilde kontrol altına alınmış da olsa, bu yıl sonu itibarıyla otomobil satışlarının %15 civarında azalmasının kaçınılmaz olacağı ifadesine yer verildi.

Çin’de otomobil satışlarındaki düşüş trendi koronavirüs salgının çok öncesinde, ABD ile süregelen ticaret savaşları sürecinde başlamıştı. O süreçte zayıflamaya başlamış olan piyasa talebi, virüs salgınına bağlı etkilerin de devreye girmesi ile birlikte otomotiv sektörünü zor durumda bıraktı.

Öte yandan Nisan ayında satışların artmasında klasik yanmalı motorlu araç satışlarının etkili olduğu, yeni nesil elektrikli araç satışlarının ise düşüş trendini devam ettirdiği belirtildi. CAAM verilerine göre Nisan ayında yeni nesil elektrikli araç satışları toplam 72,000 adet ile sınırlı kaldı.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü