Çin’de Otomobil Satışları Ağustos Ayında Yıllık Bazda %32 Oranında Arttı

09 Eylül 2022

Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM) tarafından 9 Eylül Cuma günü açıklanan verilere göre, otomobil satışları Ağustos ayında yıllık bazda %32,1 oranında artarak 2,38 milyon adede ulaştı. Elektrikli araç satışlarına uygulanan sübvansiyon ve teşviklerin bu artışta önemli rol oynadığı bildirildi.

Yılın ilk sekiz aylık dönemindeki toplam satış miktarının da 2021 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında %1,7 oranında arttığı görüldü.

Ağustos ayında hibrit, elektrikli ve hidrojen yakıtlı yeni nesil araç satışları yıllık bazda %100’lük bir sıçrama gösterdi.

Çin’in motorlu araç ihracatı da yine yıllık bazda %65’lik bir artış gösterirken, bu rakamın %27’sini elektrikli araçların oluşturduğu bildirildi.

Ancak Ağustos ayı verilerinin Temmuz ile kıyaslandığında %1,5 oranında bir gerileme kaydettiği ve bu durumun da, çok sıcak geçen yaz aylarında uygulanmak zorunda kalınan enerji kesintileri nedeniyle üretimin düşmesi ve bayilerin ziyaretçi sayılarının azalmasına bağlı olduğu ifade edildi.

Son aylarda inişli çıkışlı bir seyir izleyen Çin ekonomisini canlandırmak için otomobil talebini arttırmak isteyen ekonomi yönetimi, küçük hacimli motor alımlarında vergi indirimleri ve fosil yakıtlı araçların yeni nesil araçlarla değişimi durumunda ciddi oranlarda sübvansiyon uygulamaları gibi bir dizi teşvik uygulamasını yürürlüğe koymuştu.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü