Çin’de Otomobil Satışları Ekim Ayında %9,4 Azaldı

10 Kasım 2021

Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM) tarafından 10 Kasım Çarşamba günü yayınlanan verilere göre, otomobil satışları Ekim ayında yıllık bazda %9,4 oranında azaldı.

Dünyanın en büyük otomobil pazarı konumunda olan ülkede, Ekim ayı boyunca satılan toplam otomobil sayısı 2,33 milyon adet oldu.

Çin’de Eylül ve Ekim ayları, otomotiv sektörü açısından satışların tepe noktaya çıktığı ve son bulan yaz aylarının ardından müşterilerin tekrar galerilere akın ettiği en hareketli ve verimli aylar olarak kabul ediliyor.

CAAM tarafından paylaşılan veriler arasında en olumlu görülen taraf ise, yeni nesil enerjili araç satışları oldu. Açıklanan verilere göre, elektrikli ve diğer tiplerdeki yeni nesil araç satışları Ekim ayında %135’lik bir artış kaydederek, toplamda 383 bin adede ulaştı. Bu artışta hükümetin yeni nesil araç satışlarına yönelik uyguladığı teşvik ve indirimlerin büyük rolü olduğu belirtiliyor. Yeni nesil araç kategorisinde bataryalı, plug-in hibrit ve hidrojen yakıtlı araçlar yer alıyor.

Öte yandan, marka bazında paylaşılan verilere bakıldığında ise, Tesla otomobillerinin Eylül ayındaki satışının 56 bin adet olduğu ve Çin’deki fabrikanın açılış tarih olan 2019 yılından bu yana en yüksek satış seviyesine ulaşmış olması dikkat çekti. Tesla’nın Ekim ayındaki satış miktarı ise 54.391 adet olarak açıklandı.

CAAM yetkilisi Chen Shihua, Reuters Ajansı’na yaptığı açıklamada, ülkedeki yonga tedariki sıkıntısının dördüncü çeyrekte bir miktar rahatladığını ve bu durumun da sektördeki fiili üretim hacminin yavaş da olsa artmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Marka bazında paylaşılan diğer verilere göre de, Ekim ayında elektrikli araç üreticilerinden Nio’nun satışlarının 3.667, Xpeng’in 10.183 ve Volkswagen’in de 12.000 adet olduğu öğrenildi. 

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü