Çin’de Otomobil Satışları Eylül Ayında da Düşmeye Devam Etti

14 Ekim 2019

Çin Otomobil Üreticileri Birliği tarafından bugün (14 Ekim 2019) açıklanan verilerde otomobil satışlarının Eylül ayında da düşmeye devam ettiği belirtildi. Otomobil satışları Eylül ayında  %5.2’lik bir düşüşle toplam 2.27 milyon adet olarak gerçekleşti.

Böylece Çin’de otomobil satışları art arda on beşinci ayı da düşüşle kapatmış oldu. 1990 yılından bu yana ilk kez 2018 yılında otomobil satışlarında bir önceki yıla kıyasla düşüş kaydedilmişti.

Normalde Eylül ve Ekim ayları Çin’de otomobil satışlarının arttığı aylar olarak kabul ediliyor. Otomobil Üreticileri Birliği tarafından daha önce yapılan bir tahminde, yılın ikinci yarısından itibaren otomobil satışlarının bir miktar toparlanacağı, ancak yine de 2019 yılını düşüşle kapatmasının beklendiği belirtilmişti.

Otomobil Üreticileri Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Chen Shihua verdiği beyanatta, yılın ikinci yarısında satışlarda gerçekten de bir miktar artış gözlendiğini, ancak bu artışın bekledikleri seviyede gerçekleşmediğini belirtti.

Otomobil satışlarının yaklaşık %60’ının gerçekleştiği 15 vilayette yeni emisyon mevzuatları bu yıl içerisinde yürürlüğe koyulmuş ve bu durum da özellikle fosil yakıtlı araçların satışlarının azalmasında önemli rol oynamıştı.

Öte yandan hem üretimi hem de kullanımı Çin tarafından güçlü bir şekilde desteklenen yeni nesil enerjili araçların satışları da, devlet desteklerinde önemli kesintilere gidilmesi nedeniyle ciddi oranda azaldı. Geçtiğimiz Ağustos ayında %15.8 azalmış olan yeni nesil araç satışlarının, Eylül ayında da %34.2 oranında daraldığı bildirildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü