Çin’de Otomobil Satışları Nisan Ayında da Düşmeye Devam Etti

13 Mayıs 2019

Çin’de Nisan ayında otomobil satışları geçen yıla oranla %14,6 azaldı. Çin Otomobil Sanayicileri Derneği tarafından bugün (13 Mayıs 2019) açıklanan verilerde otomobil satışlarının son on aydır istikrarlı bir şekilde azalmakta olduğu görüldü. Nisan ayında satılan toplam araç sayısı ise 1,98 milyon adet oldu.
Çin’de otomobil satışlarındaki daralma geçtiğimiz Mart ayında %5,2 Şubat ayında ise %14 oranlarında gerçekleşmişti. 1990 yılından beri ilk kez geçen sene otomobil piyasasında bir daralma yaşanmış, buna sebep olarak da ABD ile süregelen ticari gerilimlerin yarattığı moral ortam ve ekonomideki büyümenin yavaşlaması gösterilmişti.
Hükümet yakın zaman önce otomobilde vergi indirimine gitmiş, otomobil üreticileri de bu indirimi etiket fiyatlarına yansıtmışlardı. Ancak buna rağmen tüketicilerin ilgisi beklenen oranda artmadı. Tüketicilerin hükümet tarafından önümüzdeki günlerde daha da cazip adımlar atacağı yönünde beklentilerinin olması dolayısıyla temkinli davrandıkları belirtildi.
Öte yandan hükümetin hava kirliliği ile mücadele kapsamında yaptığı düzenlemeler neticesinde 2020 yılından itibaren tüm hafif araçlar için yeni ve daha sıkı emisyon standartlarının gelecek olması, elektrikli otomobil satışlarına olumlu yansıdı. Otomobil Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre elektrikli otomobil satışları Nisan ayında %18,1 artış gösterdi ve toplam 97.000 adet elektrikli otomobil satıldı. 2018 yılında otomobil pazarı ciddi oranda daralmasına rağmen, elektrikli otomobil satışlarının %62 oranında arttığı belirtildi.

Kaynak: Reuters  web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü