Çin’de Otomobil Satışları Şubat Ayında Dört Kat Artış Gösterdi

11 Mart 2021

11 Mart Perşembe günü açıklanan Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM) verilerine göre, Çin’de otomobil satışları Şubat ayında %365 oranında artarak 1,46 milyon adede ulaştı. Dünyanın en büyük otomobil pazarı konumunda olan Çin’de otomobil satışları son on bir aydır düzenli olarak artıyor.

Geçtiğimiz yıl virüs salgının başlaması ile birlikte kapanmalar ve seyahat yasakları devreye girmiş ve otomobil satışları çok sert bir şekilde düşüşe geçmişti.

Fakat geçen yılın ikinci çeyreğinden itibaren salgın büyük ölçüde kontrol altına alınmış ve buna bağlı olarak hem otomobil pazarı, hem de Çin ekonomisi tekrar toparlanma sürecine girmişti.

CAAM tarafından açıklanan verilere göre, yeni nesil bataryalı, hibrit ve hidrojen yakıtlı araç satışlarındaki artış da Şubat ayında %585’e ulaşarak 110 bin adet olarak gerçekleşti.

CAAM yetkilileri bu yıl otomobil satışlarının %4 oranında artmasını beklediklerini açıkladılar, fakat küresel çapta yaşanmakta olan mevcut yonga tedarik sıkıntısının özellikle yılın birinci çeyreğinde bazı otomotiv firmalarının üretimini aksatabileceğine de dikkat çektiler.

Son birkaç aydır yonga tedarikinde yaşanan küresel çaplı sorun, Volkswagen’den, General Motors’a kadar birçok otomotiv firmasının üretimlerini geçici olarak durdurmasına neden oluyor.

CAAM üst düzey yetkililerinden Chen Shihua telekonferans yöntemiyle katıldığı basın toplantısında, tedarik sorununu çözmek amacıyla bir sanayi koordinasyon grubu oluşturulduğunu ve devletten de destek alındığını belirterek, yılın ikinci çeyreğinden itibaren Çin’de yonga sıkıntısının büyük ölçüde sona ereceğini ifade etti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü