Çin’de Otomobil Satışlarındaki Düşüş Trendinin 2020 Yılında da Devam Etmesi Bekleniyor

14 Ocak 2020

Çin Otomobil Sanayicileri Birliği (CAAM) tarafından yapılan açıklamada otomobil satışlarının 2020 yılında %2 azalmasının beklendiği belirtildi. Ticaret savaşları ve emisyon mevzuatlarının yarattığı olumsuz şartlar nedeniyle Çin’de otomobil satışları geçen sene de bir önceki yıla göre %8.2 oranında azalmıştı.

CAAM’ın yaptığı açıklamada, geçtiğimiz Aralık ayı da dahil olmak üzere otomobil satışlarının son on sekiz aydır sürekli azalmaya devam ettiğine dikkat çekildi. Elektrikli araç satışlarının Aralık ayında %27.4 oranında azaldığı açıklanırken, 2019 yılsonu itibarıyla kümülatif düşüşün %4’e ulaşarak toplam üretilen elektrikli araç sayısının 1.24 milyon adette kaldığı belirtildi. 2018 yılında Çin’de elektrikli araç satışları %62 oranında artarak büyük bir sıçrama yapmış, fakat daha sonra sübvansiyonların büyük kesintilere uğraması nedeniyle satışlarda sert bir düşüş süreci başlamıştı.

Verilerin açıklanmasının ardından, küresel ölçekteki otomobil sanayicileri de 2020 ile ilgili hedef ve beklentilerinde ihtiyatlı bir dil kullanarak, 2020 yılının rekabet şartları açısından çok daha zorlu geçebileceği konusunda endişelerini dile getirdiler. Geçen yıl birçok otomobil üreticisi firma bazı fabrikalarını kapatarak üretimi düşürmüş bazıları ise üst düzey yönetici kadrolarının sayısını azaltma yoluna gitmişlerdi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü