Çin’de Otomotiv Sektörü, Yerel Markaların Fırsatları Değerlendirmesiyle Birlikte Değişime Olumlu Yaklaşıyor

17 Kasım 2023

Bu yıl Çin otomobil pazarında yeni bir trend görüldü; BYD ve GAC Aion gibi yerli otomobil üreticilerin yeni enerji araçlarının satışları artmaya devam ederken, ortak girişim markaları satışlarda düşüşlerle karşı karşıya kalıyor ve hatta üretimlerini askıya alıyor.

Geçtiğimiz günlerde Japon şirketi Mitsubishi Motors, Çin'de Mitsubishi markalı araçların yerel üretimini sonlandırma ve Çin'deki ortak girişimine ait hisselerini Çinli ortağı Guangzhou Otomobil Grubu'na devretme kararı aldı.

Yeniden yapılandırma tamamlandıktan sonra, GAC Mitsubishi'nin üretim kapasitesi, Güney Çin'in Guangdong eyaletinin başkenti Guangzhou merkezli GAC Grubu'nun NEV (Yeni Enerji Araçları) iştiraki olan GAC Aion tarafından devralınacak.

3 Temmuz'da GAC Aion, Çin'in 20 milyonuncu NEV'sini Guangzhou'da üretti.

Çin'in NEV pazarı güçlü büyüme ivmesini sürdürürken, yabancı ve yerli otomobil markaları arasında yeni ortaklıklar da kuruluyor.

Volkswagen Temmuz ayında Çinli elektrikli araç girişimi Xpeng'in %4,99 hissesini satın almak ve Çin pazarı için iki elektrikli araç modelini birlikte geliştirmek üzere bir anlaşmaya vardı.

Çin otomobil endüstrisi, onlarca yıldır tüm araçlardan iletişim modüllerine, güç çiplerine ve diğer elektronik bileşenlere kadar çeşitli alanlarda inovasyon kapasitesini geliştirmeye çalışıyor.

Kaynak: ChinaDaily
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü