Çin’de Rekor Düzeydeki Yerli Alüminyum Üretimi Ülkenin Temmuz Ayı Alüminyum Dışalımında Gerilemeye Neden Oldu

19 Ağustos 2022

Çin Gümrükler Genel Yönetimi tarafından 18 Ağustos Perşembe günü (2022) yayınlanan verilere göre, Temmuz ayında (2022) Çin'in, alaşımlar da içerisinde olmak üzere işlenmemiş alüminyum ile alüminyum ürünleri dışalımı, yıllık ölçekte %38,3 oranında düşerek 192.581 tona geriledi. Ülkenin alüminyum dışalımındaki düşüş, ülkedeki yerli alüminyum üretiminin rekor düzeye yükselmiş olmasına ve denizaşırı edinimde kesintilerin olmuş olmasına bağlanabilir.

İçinde bulunduğumuz yılda Çin’de yerli alüminyum sağlayıcılarının artması da ülkenin alüminyum dışalımındaki düşüş için önemli bir etken oluşturdu.

Yerkürenin en büyük alüminyum üreticisi, aynı zamanda tüketicisi olan Çin, dökümhanelerinin geçen yılki kadar güç kısıtlamaları ile karşılaşmaması nedeniyle 3,43 milyon tonluk rekor bir alüminyum üretimi gerçekleştirdi. Rekor düzeydeki üretim rakamı, denizaşırı ülkelerden alüminyum dışalımını caydırıcı etki yarattı.

Diğer yandan Çin dışında, enerji yoğun bir metal olan alüminyum üretimini de etkileyen enerji krizi doruktaydı. Avrupa ile Amerika'daki üreticiler, hızla artan elektrik fiyatlarının neden olduğu sıkışık kar payları nedeniyle alüminyum üretim kapasitelerini kısmak zorunda kaldılar. Dolayısıyla bu ülkelerden Çin'e yapılan alüminyum dışsatımında da düşüş yaşandı.

Şanghay ve Londra piyasaları arasındaki arbitraj penceresinin kapanması da Çin'in alüminyum dışalımında Temmuz ayında (2022) yaşanan düşüşün bir diğer nedeniydi.

İçinde bulunduğumuz yılın yedi ayında Çin’in gerçekleştirmiş olduğu alüminyum dışalımı, geçen yılın aynı dönemine göre %28,1 oranında düşüşü yansıtır biçimde 1,27 milyon ton oldu.

Kaynak: Alcircle
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü