Çin’de Sanayi Firmalarının Karları Kasım Ayında Bir Önceki Yıla Göre %15.5 Artış Gösterdi

28 Aralık 2020

Çin’de sanayi sektöründe faaliyet gösteren firmaların karları Kasım ayında bir önceki yıla göre %15.5 artış göstererek toplam 111.5 milyar dolar oldu. 27 Aralık 2020 Pazar günü Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere bakıldığında, karlılık miktarlarındaki artışın devam ettiği, fakat Kasım ayındaki bu artışın Ekim ayındaki rakamların gerisinde kaldığı görüldü. Ekim ayındaki artış %28.2 oranında gerçekleşmişti.

Kovid 19 salgınının yarattığı ilk şokun ardından, dış ülkelerden gelen mal taleplerinin hızlı bir şekilde artması nedeniyle fabrikalar tekrar dolu kapasite ile çalışmaya başlamış ve bu nedenle Çin’in sanayi firmaları hızlı bir şekilde toparlanma sürecine girmişlerdi.

Karlılığın önemli kriterlerinden birisi olarak kabul edilen fabrika çıkışı ürün fiyatlarının da düşüş seyrini devam ettirdiği, fakat Kasım ayındaki fiyat düşüş oranının Ekim ayının gerisinde kaldığı bildirildi.

Ulusal İstatistik Bürosu yetkililerinden Zhu Hong tarafından yapılan açıklamada, geçen sene Kasım ayında elde edilen karların çok yüksek olduğu belirtilerek, bu sene Kasım ayında şirketlerin karlılıklarında kaydedilen yavaşlamanın büyük oranda baz etkisinden kaynaklandığı ifade edildi.

Açıklanan diğer verilere göre, sanayi şirketlerinin karları Ocak ile Kasım ayları arasındaki on aylık dönemde geçen seneye kıyasla %2.4 oranında arttı. Aynı dönemde devlet sermayeli şirketlerin gelirlerinin ise bir önceki yıla göre %4.9 oranında azaldığı görüldü.

Sanayi şirketlerinin karlılığını ölçümleyen bu çalışmaya, ana faaliyetlerinden elde ettikleri yıllık ciroları 3 milyon dolar ve üstünde olan firmaların dahil edildiği bildirildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü