Çin’de Sanayi Şirketlerinin Karları Mart Ayında %34.9 Azaldı

27 Nisan 2020

Çin İstatistik Bürosu tarafından bugün (27 Nisan 2020) açıklanan verilere göre ülkedeki sanayi şirketlerinin Mart ayındaki karları geçen yılın aynı dönemine göre %34.9 azalarak 52.43 milyar dolar oldu.

Ocak-Şubat döneminde sanayi şirketlerinin karları daha da sert bir düşüş sergilemiş ve %38.3 azalarak, 2010 yılından bu yana en düşük seviyesine gerilemişti.

İstatistik Bürosunun Ocak-Mart dönemi için yaptığı hesaplamaya göre ise, sanayi şirketlerinin karları bu dönem içerisinde bir önceki yıla göre %36.7 oranında azalarak 110 milyar dolar seviyesinde kaldı.
Öte yandan, Çinli sanayi şirketlerinin Şubat ayı sonu itibarıyla %5.3 artış göstermiş olan borç ve yükümlülüklerinin Mart ayında %5.4’e yükseldiği bildirildi.

İstatistik Bürosunun karlılık verileri, ana faaliyetlerden elde edilen yıllık ciroları 20 milyon yuan (3 milyon dolar) ve üzerinde olan şirketleri kapsıyor.

Sanayi şirketlerinin karlarında gözlemlenen bu azalma, koronavirüs nedeniyle daralan küresel ekonominin Çin’in imalat sektörü üzerinde yarattığı baskının boyutlarını ortaya koyuyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü