Çin’de Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar Ekim Ayında Artış Gösterdi

16 Kasım 2021

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından 15 Kasım Pazartesi günü yayınlanan verilere göre, son zamanlarda virüs salgınındaki artışa bağlı küçük çaplı kapanma tedbirlerine ve tedarik sıkıntılarına rağmen, Ekim ayında sanayi üretimi ve perakende satışlar beklentilerin üzerinde bir artış gösterdi.

Açıklanan verilere göre sanayi üretimi Ekim ayında yıllık bazda %3,5 artış göstererek, Eylül ayındaki %3,1’lik artışı da geride bırakmış oldu.

Reuters Ajansı’nın yaptığı ekonomistler anketinde, ortalama tahmin sanayi üretiminin %3,0 oranında artacağı yönündeydi.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi konumunda olan Çin, geçtiğimiz yıl virüs salgınının ekonomik etkilerinden hızla çıkmayı başarmış, fakat son zamanlarda imalat sektörünün yavaşlaması, gayri menkul sektöründeki borç krizi ve tekrar baş gösteren virüs salgını nedeniyle bir hayli ivme kaybetmişti.

Geçen yıl salgının ilk etkilerinin atlatılmasının ardından tekrar hızla büyümeye başlayan imalat sanayi, bu yıl içerisinde baş gösteren elektrik kesintileri ve üretim kısıtlamaları nedeniyle son aylarda tekrar yavaşlamaya başladı.

Sektör alanında uzman olan ekonomistler, imalat sanayisindeki yavaşlamanın sadece tedarik ve enerji sorunlarına bağlı olmadığını, piyasa talebinin de azaldığına dikkat çekerek, imalat sanayisinin daha da gerilemesine engel olmak amacıyla hükümet yetkililerinin bir takım teşvik tedbirleri ve parasal genişleme politikaları ile sektörü rahatlatması gerektiğini düşünüyorlar.

Öte yandan konuya yakın bazı yetkililer ve analistlerin Reuters’e verdikleri bilgilere göre, ülkenin ekonomik büyümesindeki yavaşlamaya ÜFE endeksinin yükselmesi de eşlik ettiğinden dolayı, stagflasyon riskinin arttığı ve bu durumda Çin Merkez Bankası’nın parasal genişleme yönünde adımlar atmasına engel teşkil edebileceği belirtildi.

Kaynak:   Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü