Çin’de Ulusal Karbon Pazarı Kuruluyor

02 Mart 2021

Çin, emisyonları azaltmaya yardımcı olacak daha fazla araç ararken, ulusal karbon piyasasında çevrimiçi ticaretin Haziran sonundan önce başlamasını istiyor.

Yapılan açıklamaya göre, ülkenin Ekoloji ve Çevre Bakanı Huang Runqiu, ulusal karbon piyasasının kurulmasında önemli rol oynayan iki alanı ziyaret etti ve onları hedefe ulaşmak için işleri zamanında bitirmeye çağırdı.

BloombergNEF'e göre, emisyon ticareti sistemi öncelikle ülkenin karbonunun neredeyse yarısını ve dünya toplamının %14'ünü temsil eden Çin'in enerji sektörüne odaklanacak.

Ulusal pazarın kuralları 1 Şubat'ta resmiyet kazandı, ancak Çin'de çevrimiçi karbon ticareti henüz başlamadı.

Huang, ulusal sistem için veri tabanı oluşturan bölgesel karbon borsasına ev sahipliği yapan Hubei'yi ve ticarete ev sahipliği yapacak borsaya ev sahipliği yapan Şangay'ı ziyaret etti.

Emisyon tahsisatlarının ticareti, sera gazlarını kontrol etmek ve azaltmak ve yeşil kalkınmayı teşvik etmek için piyasa mekanizmalarını kullanmanın bir yoludur.

Pazarın işleyişinin başlangıcı, Başkan Xi Jinping'in 2060 yılına kadar ülkenin karbon nötr olacağını açıkladığı Eylül ayından bu yana şimdi daha acildir.

Ekim 2011'den bu yana, karbon ticareti planları Çin genelinde sekiz yargı bölgesinde uygulanmaktadır. Pilot programlar, bu programların farklı koşullar altında nasıl çalışacağını test etmeyi amaçlıyordu. Pilot programların yerleri arasında Çin’in Guangdong eyaletindeki imalat endüstrisinin merkezi olan Pekin ve Şangay ile yoğun nüfuslu Tianjin ve Chongqing sanayi belediyeleri yer almaktadır.

Pilot programlar, ekonomik büyüme ve GSYİH'ye göre hesaplanan emisyon azaltımlarının bir ölçüsü olan Çin'in karbon yoğunluğunu azaltmada başarılı olmuş gibi görünmektedir ve bu, 2019'da 2005 temel çizgisine kıyasla %48,1 düşüş göstermiştir. Ağustos 2020'nin sonunda, Çin'in pilot karbon ticareti pazarları, yaklaşık 9,28 trilyon Çin RMB'sine eşit olan 406 milyon ton karbondioksit eşdeğeri toplam karbon emisyon ticaret kotasına sahipti.

Çin'deki ulusal karbon ticareti planı uygulandığında dünyanın en büyük karbon ticareti pazarı haline gelecektir.

Kaynak: earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü