Çin’de Üretici Fiyat Endeksi Ekim Ayında Yıllık Bazda %13,5 Artarak Son 26 Yılın Rekorunu Kırdı

11 Kasım 2021

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından 10 Kasım Çarşamba günü açıklanan verilere göre, Ekim ayında üretici fiyat endeksi yıllık bazda %13,5 oranında artarak son 26 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

Enerji kıtlığı nedeniyle artan kömür fiyatlarının fabrika çıkış maliyetlerini büyük oranda yükselttiği belirtilirken, ekonomistler de ülkede bir stagflasyon riskine dikkat çekiyorlar.

Eylül ayında 10,7 olan üretici enflasyonunun Ekim ayında daha da hızlanmış olması, bir diğer endişe unsuru olarak görülüyor.

Öte yandan, tüketici fiyatlarındaki artışın da hızlandığı ve Ekim ayında TÜFE’nin yıllık bazda %1,5 arttığı bildirildi. Eylül ayındaki TÜFE ise %0,7’lik bir artış olarak kayıtlara geçmişti.

Ekonomik büyümedeki yavaşlamaya rağmen, Çin Merkez Bankasının bu enflasyon verilerine bakarak parasal genişleme konusunda aceleci davranmaktan kaçınacağı yorumları yapılıyor.

Ekonomistler ise ÜFE’deki artışın önümüzdeki günlerde TÜFE’ye daha fazla yansıyarak piyasa üzerindeki enflasyonist baskının artabileceğinden ve ekonomik büyümenin de yavaşlamasıyla birlikte, bu durumun stagflasyona evrilmesinden endişe ediyorlar. Böyle bir ekonomik ortamda Çin Merkez Bankasının faiz indirimi kararı alması olasılığının iyice azaldığı da ağırlıklı görüş olarak ortaya çıkıyor.

Fabrika fiyatlarındaki artışın ağırlıklı olarak enerji maliyetlerinin artmasına bağlı olduğu değerlendiriliyor. Çin’de kömürün madencilik ve yıkama fiyatlarının son bir yılda %103,7, gaz ve petrol çıkarma maliyetlerinin ise %59,7 oranlarında arttığı bildirildi.

Karbon emisyon kısıtlamalarının daha da sıkılaştırılması ve elektrik üretimindeki ana enerji kaynaklarından birisi olan kömürün fiyatındaki artış ile birlikte, yakın zaman önce sanayi de dahil olmak üzere Çin’de belli bir takvim çerçevesinde düzenli enerji kesintileri uygulamaya koyulmuştu.

Capital Economics danışmanlık firması baş ekonomisti Julian Evans, Çin hükümetinin geçtiğimiz günlerde kömür fiyatlarındaki artışa müdahale ettiğini ve bunun ardından fiyatların bir miktar geri geldiğini hatırlatarak, ÜFE’deki artışın da artık tepe noktasına ulaşmakta olduğu görüşünü savundu.

Geçtiğimiz haftalarda büyük gıda firmaları da artan maliyetler karşısında kar marjlarının çok fazla azaldığı gerekçesiyle perakende satış fiyatlarında artışa gitmişlerdi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü