Çin’de Üretici Fiyatları 2020 Yılının Aralık Ayından Bu Yana İlk Kez Düşüşe Geçti

09 Kasım 2022

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından 9 Kasım Çarşamba günü açıklanan verilere göre, Ekim ayında imalat ürünlerinin fabrika çıkış fiyatları 2020 yılının Aralık ayından bu yana ilk kez düşüş gösterdi ve buna ek olarak tüketici enflasyonu da hız kesti.

Üretici fiyat endeksi Ekim ayında yıllık bazda %1,3 oranında azaldı ve Eylül ayındaki %0,9’luk artış trendi terse döndü.

Son 29 aydır yüksek seyreden tüketici enflasyonu da hız kesti ve çekirdek enflasyon Ekim ayında %0,6 düzeyinde kaldı.

Kömür madenciliği sektöründe fiyatlar Eylül ayındaki %2,7’lik düşüşün ardından, Ekim ayında da %16,5 gibi ciddi bir oranda azaldı. Demir fiyatlarında da Eylül ayındaki %18’lik düşüşün ardından %21,1 oranında bir azalma kaydedildi.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi konumunda bulunan Çin’de, bu yıl kovid 19 salgını tekrar yükselişe geçmiş ve yetkililerin almak zorunda kaldığı kapanma tedbiri nedeniyle, hem fabrikalardaki üretim faaliyetleri hem de bireysel tüketim harcamaları bu durumdan olumsuz etkilenmişti.

Çin ile dünyanın diğer sanayileşmiş ülkeleri arasında oluşan ÜFE’deki bu ayrışma trendinin, Çin’e imalat sektöründe bir miktar avantaj sağlayabileceği ve ihracat miktarını arttırabileceği belirtilirken, öte yandan ekonomik büyümenin küresel boyutta kötüleşmesi nedeniyle Çin’in ihraç kaydıyla ürettiği ürünlere olan talebin azalabileceğine de dikkat çekiliyor.
 
 Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü