Çin’de Yavaşlayan Ekonomi, İklim Değişikliği Hedeflerini Gölgede Bıraktığı İçin Kömür Yeniden Egemen Duruma Geliyor

02 Aralık 2019

Çin, dünyanın en büyük sera gazı salınımcısı ülke olarak iklim değişikliğiyle savaşımda içten olduğuna ilişkin güvencelerine rağmen daha da fazla kömürle çalışan enerji santrali inşa ediyor ve onlarca yeni madene onay veriyor.

Ülkenin 2021-2030 dönemini kapsayan politika planları, Birleşmiş Milletler’in (BM) Madrid’teki iklim değişikliği konferansı sürerken, özellikle, sıcaklık artışını sınırlamak için yerkürenin on yılda karbondioksit oranını yıllık %7,6 oranında geriletmesi gerektiğini belirten BM raporunun ardından, yakın gözlem altında.

Ne var ki, ekonomik büyümesi yaklaşık 30 yılın en düşük düzeyinde iken, sanayi verisi ile birlikte liderler ve endüstri yetkililerinden gelen açıklamalar, ülkenin, özellikle eski madencilik bölgelerinde enerji için kömürden yararlanmaya istekli olduğunu gösteriyor.

Çin Halk Cumhuriyeti çevre bakan yardımcısı Zhao Yingmin, geçen hafta bir toplantı sırasında “İklim değişikliğine karşı savaşımı ilerletmek için çok çalışmaya devam ediyoruz. Ancak, diğer yandan ekonomiyi büyütmek, insanların geçim kaynaklarını iyileştirmek, yoksulluğu ortadan kaldırmak ve çevre kirliliğini kontrol etmek gibi birçok zorlukla da karşı karşıyayız.” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Reuters  web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü