Çin’de Yeni Nesil Enerjili Araç Satışları Ocak Ayında %18,6 Oranında Azaldı

08 Mart 2022

Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM) tarafından 18 Şubat Cuma günü kamuoyu ile paylaşılan verilere göre, sübvansiyon ve devlet teşviklerinin %30 oranında düşürülmesinin ardından, elektrikli araç satışları Ocak ayında bir önceki aya göre %18,6 oranında azaldı.

Hidrojen yakıtlılar da dahil olmak üzere, tüm yeni nesil enerjili araç satışları Ocak ayında toplamda 431 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Aylık bazdaki bu düşüşe karşın yıllık bazda karşılaştırma yapıldığında ise, satışların %135,8 arttığı gözlemlendi.

Ocak ayında gerçekleşecek olan sübvansiyon kesintileri daha önceden piyasaya duyurulduğu için, Aralık ayındaki satışlar büyük ölçüde yükselmiş ve yıllık bazda %159,5’lik bir artışla 518 bin adet yeni nesil enerjili araç satışı gerçekleşmişti.

Çin, hava kirliliği ile mücadele kapsamında yeni nesil enerjili araçların satışını cömert teşvikler ve sübvansiyonlar ile öteden beri desteklemişti. Ancak son zamanlarda bu teknolojinin artık iyice yaygın hale gelmekte olduğuna ilişkin veriler neticesinde, fiyatların piyasadaki araz talep dengeleri ile oluşmasının önünü açacak bir şekilde teşvikleri kademeli olarak indirme eğilimine girdi.

CAAM tarafından açıklanan diğer verilere göre, fosil yakıtlılar da dahil olmak üzere Ocak ayındaki toplam motorlu araç satışları yıllık bazda %0,9’luk bir artış sergileyerek 2,53 milyon adede ulaştı.

Çin takvimindeki yeni yıl tatilinin öncesine denk gelen Ocak ayında, motorlu araçlara olan talep yükselmeye devam etti ve yonga tedarikindeki dar boğazda da bir miktar rahatlama yaşandı. Fakat tüm bunlara karşılık virüs salgınının tekrar yükseliş eğilimine girmesi nedeniyle satışların yavaşladığı bildirildi.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü