Çin’de Yenilenebilir Enerji Yatırımlarındaki Sübvansiyonlar Kalkıyor

21 Aralık 2020

Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Zhang Jianhua 21 Aralık 2020 Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada, rüzgar ve güneş benzeri yenilenebilir enerji yatırımlarına bundan sonra devlet tarafından sübvansiyon sağlanmayacağını ve elektrik üretiminde son zamanlarda kaydedilen teknolojik gelişmelerin maliyetleri önemli ölçüde azalttığını belirtti. Jianhua, enerji fiyatlarının bundan sonra piyasa koşulları tarafından belirleneceğini de sözlerine ekledi.

Zhang Jianhua, ülke yararı açısından şu anda en önemli konunun bu mevcut yeni enerji kaynaklarını en verimli şekilde kullanabilmek için atılması gerekli olan adımlar üzerinde çalışmak olduğunu söyledi.

Son zamanlarda Çin’in bazı bölgelerinde yaşanan enerji kesintilerine de değinen Jianhua, bu kesintilerin tekil vakalar olduğunu ve ülkenin enerji tedarik sisteminin genel olarak emniyetli ve sorunsuz olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz haftalarda Çin’in orta ve doğu bölgelerindeki Hunan, Jiangxi ve Zhejiang kentlerinde havaların soğumasına ve sanayi üretiminin de bir anda artmasına bağlı olarak enerji tüketiminde de büyük bir sıçrama gerçekleşmişti.

Çin yönetimi tarafından Jianhua’nın yaptığı açıklama ile eş zamanlı olarak yayımlanan enerji raporunda, nükleer enerji hariç tutulmak üzere, kömür, petrol, doğal gaz ve her türlü elektrik üretimi ve yatırımları üzerindeki yabancı sermaye kısıtlamalarının kaldırılacağı taahhüt edildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü