Çin’deki Gıda Atığı ve Kaybı İle Baş Etmek

07 Mayıs 2020

Dünyada en çok nüfusa sahip Çin, başka ülkelere nazaran devasa gıda atığı üretmektedir. Ülkenin toplam gıda üretiminin % 6'sından fazlası depolarda, nakliye ve işleme sektörlerinde tüketicilere ulaşmadan önce kaybolmaktadır. Çin'de her gün 50 ton gıda atığı üreten 500 şehir vardır. Şangay ve Pekin gibi daha büyük şehirler günde 1000 ila 2000 ton arasında atık üretmektedir. Giderek artan bir nüfus ve gıda güvenliği giderek daha fazla endişe verici hale geldiğinden, Çin'in ürettiği gıda atığı miktarını azaltmak zorunlu hale gelmektedir.

Çin şehirleri, dünya katı atıklarının çoğu da gıda olan % 25'ini üretmektedir. Çin’in gıda atıklarının çoğu ya düzenli olarak doldurulmakta ya da yakılmaktadır. 2017 yılında belediye depolama alanları, çoğu organik atık olan 152 metrik megatondan fazla kentsel atığı barındırmıştır.

FAO'ya göre, mevcut tarımsal sübvansiyon politikası sistemi temel olarak temel ürünler, üretim malzemeleri, tohumlar ve tarım makineleri için fiyat garantilerini ve sübvansiyonu içermektedir, bu da yerel yönetimlerin ürün üretimine odaklanarak tedarik zincirindeki israfa çok az dikkat etmektedir. Tedarik zincirinin çeşitli aşamalarındaki gıda kaybı ve atık oranı değerlendirilmeli, teşvikler ve sübvansiyonlar buna göre ayarlanmalıdır.

FAO ayrıca, gıda kaybı ve atıkların yönetimi, fiyatlandırılması ve cezalandırılmasının yasalaştığı bir “Gıda Kanunu”nun uygulanmasını savunmaktadır. Ayrıca, gıda kaybını ve atıkları azaltmak için yeni depoların inşası, depolama, nakliye, işleme teknolojileri ve ekipmanları için özel teşviklerle daha fazla yatırım yapılmalıdır.

Kaynak: earth.org web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü