Çin'deki Lityum Madenciliği Olasılıkla Daha Fazla Denetimle Karşı Karşıya Kalacak

01 Mart 2023

Konu ile ilgili uzmanların Çarşamba günü (01/03/2023) yaptığı açıklamalarında, Çin ülke yönetiminin, lityum metalinin çıkarılmasından kaynaklanan bir dizi sorunun incelemesini hızlandırması nedeniyle ülkedeki lityum madenciliğinin kesintiye uğramasının olası olduğu dile getirildi.

Çin’in güneyindeki Jiangxi eyaletinde bir kent olan Yichun, izin belgesiz, çevreye zarar verir biçimde yürütülen madencilik çalışmaları gibi suç ögelerini durdurmak amacıyla geçen hafta sonlarında tüm lityum madenciliği çalışmalarını askıya aldı.

Uzmanlar, madencilik çalışmalarının en azından bir bölümü yeniden başlamış olsa da pille çalışan elektrikli taşıt araçlarına yönelik artan istemle birlikte lityum fiyatlarının artması sonucunda son yıllarda patlama yapan sektöre yönelik olarak ülke yönetiminin denetimlerini artırdığını belirttiler.

Xiamen Üniversitesi Çin Yeni Enerji Politikaları Araştırma Enstitüsü'nde yardımcı doçent olan Wu Wei, "Çevresel sorunlar ile birlikte yasadışı madencilik, yerli lityum kaynağı sunumunun yaklaşık üçte birini karşılayan Jiangxi'deki önde gelen sorunlardır.” açıklamasını yaptı.

Wu Wei ayrıca, "Çin'in yeni enerjiye geçişinde kritik durumdaki lityum metalinde kendi kendisine yeterliliğini artırmanın bir çabası olarak sektörü düzenleme yolunda düzenli denetimler göreceğiz.” yorumunda bulundu.

Wu Wei, “Jiangxi eyaletinin, lityum içeren bir mineral olan lepidolitin büyük rezervlerine sahip olduğu, ne var ki lepidolit içerisinde göreceli olarak düşük yoğunlukta bulunan lityumun zor bir ayıklama gerektirdiği” bilgisini aktardı.

Wu Wei, "Lityum madenciliği ile lityum cevherinin işlenmesi, tantal ile talyum gibi atık ürünler ortaya çıkarması nedeniyle suyu da kirletiyor." diye de ekledi.

Yichun kentinin geçerli izinlere sahip büyük madencilik firmaları, denetimlerin devam ediyor olmasına karşılık çalışmalarına yeniden başladı.

Büyük bir lityum madenciliği ile lityum metali işleyiciliği firması olan Yichun Tantalum Niobium Mine Company Limited'den bir yetkili Çarşamba günü (01/03/2023) Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, "Üretimimiz artık normal durumda." diye belirtti.

Konunun hassas bir konu olması nedeniyle kimliğinin açıklanmasını istemeyen Şangay merkezli bir lityum analizcisi, izin belgesi eksikliği nedeniyle bölgenin lityum üretiminin yaklaşık üçte birinin hala askıda beklediğini söyledi.

Yichun kentinin Sanayi ile Bilgi Teknolojileri Bürosu, konu ile ilgili olarak yorumlarının ne olduğunun sorulması amacıyla arandı ancak ulaşılamadı.

Soruşturma, Çin'de elektrikli taşıt araçlarına yönelik istemin yavaşlamasının tetiklediği lityum fiyatlarındaki keskin düşüşün ardından geldi.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen analizci, Yichun kentindeki madencilik çalışmalarının son iki yılda patlama yaparak birkaç düzine kadar cevher ayıklama tesisinden 200'ün üzerinde tesis sayısına ulaştığını dile getirirken daha fazla denetlemenin de olası olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü