Çin’den Birleşik Arap Emirlikleri’ne Yeni Sanayi Yatırımı

29 Mayıs 2019
Çin’in imalat sanayii sektöründe faaliyet gösteren dev firmalarından East Hope Grup’un Abu Dabi serbest sanayi bölgesinde 10 milyar dolar tutarında yatırım yapmayı planladığı öğrenildi.
Çinli şirketler özellikle son yıllarda Başkan Xi Jinping önderliğinde uygulanan yatırım politikalarının bir uzantısı olarak körfez bölgesinde yatırım yapma konusuna artan bir ilgi gösteriyorlar.

Bu bağlamda, Şangay merkezli East Hope Group firmasının da Abu Dabi El Khalife Serbest Sanayi Bölgesi Kizad’da, on beş yıla yaygın ve üç safhadan oluşacak bir sanayi yatırımı planlandığı açıklandı.
Yatırımın birinci safhasında alüminyum oksit tesisleri kurulması, ikinci safhada da oluşacak olan kızıl çamur ve geri dönüşümü ile çalışmalar yapılması yer alıyor. Üçüncü safha ise kurulacak olan demir dışı metal işleme tesisleri ile bunların satış ve pazarlama birimlerinin bir araya getirilmesini kapsıyor.

Şirketin yönetim kurulu başkanı Yongxing Liu, atacakları bu yatırım projesi adımının, Bir Kuşak Bir Yol inisiyatifi kapsamında BAE ile Çin arasındaki en önemli girişimlerden birisi olacağına inandığını söyledi.
Bugüne kadar, Çin’den on beş kadar firma da Kizad sanayi bölgesinde çeşitli yatırımlar yapmışlardı. Ayrıca, Çin’in büyük nakliyat ve liman işletmeleri firmalarından birisi olan COSCO, geçen sene Abu Dabi Limanında bir terminal açmış ve böylece Abu Dabi Limanı da COSCO’nun 36 limandan oluşan küresel nakliye ağının önemli merkezlerinden biri haline gelmişti.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü