Çin’in, ABD Yaptırımlarına Rağmen Ürettiği Gelişmiş Çipler Sürdürülebilirlik Açısından Sorgulanıyor

15 Şubat 2024

Çin’in en büyük çip üreticisi SMIC, son dönemde ABD’nin ihracat kısıtlamalarına rağmen gelişmiş çipler üretiyor. Ancak Çin’in yarı iletken endüstrisinde kendi kendine yeterli hale gelme hedefinin önünde halen birtakım zorluklar mevcut. Ayrıca son dönemdeki ilerlemelerin uzun vadede uygulanabilirliği etrafında soru işaretleri bulunuyor.

Çinli teknoloji şirketi Huawei, SMIC tarafından üretilen, 5G bağlantılı ve 7 nanometrelik çipli akıllı telefonu kullanıma sunmuştu. Ayrıca, SMIC’in Huawei için 5 nanometre çip üretmek üzere yeni üretim hatları kurduğu bildirildi. Daha gelişmiş çipler yapmak için eski ekipmanların kullanılması ise iki büyük zorluğu beraberinde getiriyor.

Birincisi, yarı iletkenlerin üretim sürecinde eski ekipmanların kullanımı, daha gelişmiş alet ve makinelerin kullanılmasına göre daha pahalı. İkincisi ise, eski ekipmanlarda verimin düşük olması sonucu üretilen ve müşterilere sunulan kullanılabilir çiplerin sayısı daha az. Çin’in ve yarı iletken üreticisi şirketlerin yeni nesil çipler üretemediği sürece maliyetlerin artmaya devam edeceği öngörülüyor.

Kaynak: CNBC
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü