Çin’in Alüminyum Dışalımı Azalmaksızın Devam Ediyor
06 Nisan 2021Ünlü köşe yazarı Andy Home (Andy Home, 2008 yılından bugüne Thomson Reuters’te yerküre metaller piyasaları konusunda köşe yazıları yazan uzman gazetecidir. Ç.N.) Reuters’e, yerkürenin en büyük alüminyum üreticisi durumundaki Çin’in uluslararası pazarlardan alüminyum dışalımına devam etmesinden yola çıkarak alüminyum kıtlığı sıkıntısı yaşamakta olabileceğini yazdı. Çin, 2020'nin ikinci çeyreğinde birincil alüminyum dışalımına başladı. Sözkonusu durum, ülkenin Küresel Mali Kriz'den sonra uluslararası pazarlara ilk kez yönelişiydi. İçinde bulunduğumuz yılın ilk iki ayında Çin’in, uluslararası pazarlardan 245.000 ton birincil alüminyum ile 141.000 ton alaşım çekmesiyle alüminyum dışalımı güçlü kaldı. Yeni olan alaşım ticareti, günümüzde Çin yetkililerinin yasaklamış olduğu düşük kalite hurdanın işleyicisi olarak öne çıkan Malezya’nın kontrolünde. Bakır hurda sektöründe de benzer durum yaşanmakta. Diğer deyişle, bakır hurda sektöründe de Çin’in alaşım dışalımı kalıcı olabilir.
Çin’in, yerkürenin geri kalanından alüminyum çekmeye yönelmesi, gerek geçen yılki üretim çöküşü sırasında oluşan fazlalığı gerek bugün yeniden stoklanabilecek metal tutarını azaltıyor. Ayrıca Avrupalı ve ABD'li üreticiler için alüminyum metalinin bulunabilirliği üzerinde dolaylı bir etkisi var.
Birincil metalin yerkürenin geri kalanından ülkeye kümülatif olarak net çekilişi, 2008-2010 dönemindeki 1,5 milyon ton ile karşılaştırıldığında şu anda 1,3 milyon ton düzeyinde. Çin, o zamanlar kısa bir süre için alüminyum alaşımının net dışalımcısı olmuştu, ne var ki bugün Çin’in, alaşımın net dışalımcısı durumuna geçişi 2020 yılı başından bugüne kadar kümülatif olarak hesaplanan 1,1 milyon ton ile daha yapısal görünüyor.
Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü