Çin’in Alüminyum Üretimi, Ülkede Korona Salgınının Yeniden Ortaya Çıkmasına Bağlı Olarak Mart Ayında Yıllık Ölçekte %1 Azalışla 3,32 Milyon Tona Geriledi

12 Nisan 2022

Şanghay Metal Piyasası (ŞMP) tarafından açıklanan verilere göre Çin, Mart 2022'de yıllık %0,92 azalışla 3,315 milyon ton alüminyum üretti. Ayrıca ülkenin günlük ortalama alüminyum üretimi, yıl boyunca günde 1.000 ton azalarak 106.900 tona gerilerken diğer yandansa aylık 1700 tonluk bir artışı da sınırladı.

Ocak-Mart 2022 arasında Çin, geçen yılın aynı dönemine göre %2,8 oranında düşüşle toplamda 9,5 milyon ton alüminyum üretti.

Çin'in yurtiçi alüminyum üretimi Mart ayında yeniden canlanırken birçok yeni kapasite de devreye girdi. Yunnan’da ve Guangxi'de, gerek yeni kurulmuş olan gerek zaten varolan alüminyum kapasitesi toplamda 998.000 tona ulaştı.

Mart ayı boyunca üretim kesintisi yapılmaksızın ulusal alüminyum üretim kapasitesi Nisan ayı başı itibarıyla 40 milyon tona ulaştı. Etkin yerleşik kapasite ise %90,8'lik işletim oranları ile 44 milyon ton olarak gerçekleşti.

Korona salgınının yeniden ortaya çıkması bazı alüminyum fabrikalarında alüminyum metalinin işlenmesi çalışmalarını olumsuz etkiledi. ŞMP araştırmasına göre, alüminyum eriyiği Mart ayında toplam alüminyum üretiminin yüzde 63'ünü oluşturdu ki sözkonusu rakam aylık ölçekte %1,8 oranında artışa karşılık geliyor.

İçinde bulunduğumuz Nisan ayında, Yunnan ile Guangxi'de alüminyum üretim kapasitesinin yeniden devreye girmesi ve yeni üretim çalışmalarının başlamasıyla birlikte yerli metal sunumunun artması bekleniyor. Nisan ayı sonunda yaklaşık 40,3 milyon ton alüminyum işletme kapasitesine ulaşılması, üretimin ise %1,9 oranında artışla 3,32 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Salgınının yeniden baş göstermesi Çin'deki alüminyum istemini de etkileyerek yerli alüminyum değer zincirinin normal oluşumunu bozdu. Alüminyum istemindeki düşüşle birlikte alüminyum piyasasında sunum-istem oranı alt üst oldu. Nisan ayının ilk yarısında, sosyal alüminyum dökümlerinin salgın düzelene ve tüketim yükselene kadar artması olası. Nisan ayının sonunda ise sosyal alüminyum dökümlerinin 1,1 milyon tona ulaşması beklenmekte.

Kaynak: Alcircle
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü