Çin'in Elektromekanik Ürün İhracatının Toplam İhracattaki Payı İlk Yedi Ayda %58,1'e Yükseldi

09 Ağustos 2023

Çin Gümrük Genel Müdürlüğü (GGM) verilerine göre, otomobil ihracatının öne çıkmasıyla birlikte Çin'in mekanik ve elektrik ürünlerinin toplam ihracattaki payı ilk yedi ayda %58,1'e yükseldi.

Çin’in otomobil ihracatı, hem yılın ilk çeyreğinde hem de ilk yarısında Japonya'yı geride bırakarak dünya zirvesine yerleşti. Ülke, dünyanın en büyük otomobil üreticisi, tüketici pazarı ve ihracatçısı haline geldi. GGM istatistikleri, Çin'in ilk yedi ayda yıllık %74,1 artışla 2,78 milyon otomobil ihraç ettiğini ve bir önceki yıla göre 118,5 artışla toplam değerinin 383,73 milyar yuana (53,35 milyar $) ulaştığını gösterdi.

Çin’in otomobil üretiminin bazı alanlarındaki temel bileşenler ve teknolojiler bağımsız ve kontrol edilebilir olup, ürün kalitesi yükselmeye devam etmektedir. Ayrıca bağımsız markaların pazar payı önemli ölçüde artmıştır.

Yeni enerjili taşıt (NEV) endüstrisi, yılın ilk yarısında üretimde yıllık bazda %35 ve geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta 2,6 kat artışla birlikte ülkenin endüstriyel gelişimi açısından önemli bir hale geldi.

Devlet Bilgi Merkezi Ekonomik Tahmin Departmanı’ndan Yan Min, Çin'in otomobil ihracatının dünyanın ilk sıralarında yer aldığını, Çin'in modern endüstriyel sistem inşasının hızlandığını ve yüksek kalitedeki ürünlerin bağımsız araştırma, geliştirme ve tasarım kapasitesinin iyileştirildiğini belirtti. Min, ülkenin ihraç ürünlerinin değer zincirinde orta ve üst sıralara yükseldiğini, ürünlerin yerli katma değer oranının arttığını, ithalat ve ihracattan döviz kazanma kabiliyetinin güçlendiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: ChinaDaily
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü