Çin’in Emisyonları Gelecek Yıl “Yapısal Düşüş” Sürecine Girebilir

14 Kasım 2023

Helsinki merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) tarafından yapılan analize göre, Çin’in sera gazı emisyonları, fosil yakıtlardan elektrik üretiminin düşmeye başlamasıyla birlikte gelecek yıl gibi erken bir tarihten itibaren “yapısal düşüş” sürecine girebilir.

Dünyanın en büyük sera gazı üreticisi olan Çin, emisyonlarını “2030’dan önce” zirveye çıkarmayı taahhüt etmişti, ancak kömürle çalışan yeni enerji santrallerinin inşası, karbondioksitin daha önce tahmin edilenden çok daha yüksek bir seviyede zirveye çıkacağı yönündeki endişeleri artırıyor.

Ülkenin fosil yakıtlara ilişkin tutumunun, bu ay Dubai’de yapılacak COP28 iklim görüşmeleri açısından kilit önemde olduğu belirtiliyor. Çin’in üst düzey iklim müzakerecisi Xie Zhenhua, Eylül ayında yaptığı açıklamada fosil yakıtlardan kademeli olarak çıkmanın “gerçekçi olmadığını” söylemişti.

Ancak CREA’nın baş analisti Lauri Myllyvirta, 2023’ün üçüncü çeyreğinde yıllık %4,7’lik bir artış tahmini olmasına rağmen, Çin’in emisyonlarının 2024 gibi erken bir dönemde “yapısal düşüş” sürecine girebileceğini belirtti. Myllyvirta, yenilenebilir enerji yatırımlarının rekor seviyelere ulaşması, hidroelektrik üretimindeki artış ve ılımlı bir ekonomik toparlanma gibi faktörlerin gelecek yıl Çin’in karbondioksit emisyonlarında bir düşüşü tamamen garantilediğini ifade etti. Myllyvirta, Carbon Brief tarafından yayınlanan analizinde, kömür lobisi Çin’in rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesindeki büyümeyi engellemediği takdirde, düşük karbonlu enerji yatırımlarındaki artışın, 2024 ve sonrasında artan elektrik talebini karşılamak için yeterli olacağını, bunun da fosil yakıt kullanımını ve emisyonları uzun süreli bir yapısal düşüş sürecine iteceğini belirtti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü