Çin’in En Büyük Doğal Gaz Depolama Tesisi, Batı-Doğu Gaz Boru Hattına Gaz Aktarmaya Başladı

29 Kasım 2021

Kuzeybatı Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Çin Ulusal Petrol şirketine ait ülkenin en büyük doğal gaz depolama tesisi olan Hutubi tesisi, Cuma günü (26/11/2021) Batı-Doğu Gaz Boru Hattı’na gaz aktarmaya başlayarak Çin’de kış ile bahar aylarında da gaz sunumunun sürdürülebilir olmasına önemli katkı sağladı.

Analizciler, bu kış boyunca 2,38 milyar metreküp doğal gaz sağlaması beklenen depolama tesisinin, kuzey Sincan’da gaz sunumundaki sıkıntıyı azaltacağını, ayrıca Batı-Doğu Gaz Boru Hattı'nın sorunsuz çalışmasını güvence altına alacağını dile getirdiler.

Kasım ayına girerken kuzey Sincan bölgesi, bu kışın ilk yaygın soğuk hava dalgası ile yoğun kar yağışı sonucunda Batı-Doğu Gaz Boru Hattı boyunca gerek endüstrideki gerek konutlardaki gaz tüketiminin artmasıyla birlikte darbe yerken Hutubi gaz depolama tesisi, enerji tasarrufu ile sera gazı salınımlarının azaltılmasını güdülemek amacıyla yeni kapasite geliştirme ve eski kuyuların potansiyelini keşfetme çabalarını hızlandırdı.

Çin Ulusal Petrol şirketinin Sincan’daki petrol sahası 18 Mart’ta Hutubi gaz depolama tesisine gaz depolamaya başlamıştı. Depolama projesi, altı ayın sonunda 180 milyon metreküpün üzerinde yeni depolanmış doğal gaz tutarıyla sonuçlandırılırken 8 Kasım’da da dokuzuncu aşama doğal gaz çıkarımına başlandı.

Aralık ayında, Hutubi gaz depolama tesisinde günlük en yüksek 30 milyon metreküp gaz çıkarma kapasitesine sahip üç yeni kuyunun işletilmeye başlaması bekleniyor. Sözkonusu tutar, 60 milyon konutun günlük gaz tüketimini karşılayabilecek, ülke genelinde ise 200 milyon kişiye yarar sağlayacak.

Enerji sektörü konularındaki web sitesi china5e.com'un baş analizcisi Han Xiaoping, Pazar günü (28/11/2021) Global Times gazetesine yaptığı açıklamada "Bir yeraltı depolama tesisi olan Hutubi, yerüstü depolama tesisleriyle karşılaştırıldığında, gazın depolanmasının hem yüksek güvenlikli hem düşük maliyetli olduğu daha büyük ölçekteki depolama kapasitesine sahip.” bilgisini aktardı.

Kaynak: world-energy.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü