Çin’in En Büyük Yonga İmalatçısı SMIC, Shenzen’de Yeni Bir Üretim Tesisi Kuracak

18 Mart 2021

Çin’in en büyük silikon yonga üreticisi konumunda olan SMIC firması tarafından 17 Mart Çarşamba günü yapılan açıklamada, Shenzen hükümeti ile birlikte bir ortak yatırım ve üretim projesine girecekleri açıklandı. 2,35 milyar dolar tutarında olacağı açıklanan proje çerçevesinde, Shenzen’de bir üretim tesisi kurulacağı ve 2022 yılından itibaren ayda 40.000 adet silikon plaka üretim kapasitesi ile faaliyete geçeceği bildirildi.

Shenzen hükümetinin işlettiği kamu sermayeli Shenzen Major adlı firma ile ortaklık kurulacağı belirtilen açıklamada, yeni oluşturulacak ve SMIC Shenzen adını alacak olan şirkette, hükümetin %23, SMIC firmasının ise %55 oranlarında hissesinin bulunacağı, kalan sermayenin ise bir çerçeve işbirliği anlaşması kapsamında üçüncü şahıs şirketlerin projeye dahil edilmesi yöntemiyle sağlanacağı belirtildi.

SMIC firmasının icra kurulu başkanı Zhao Haijun, küresel yonga tedarikinde yaşanan darlık nedeniyle müşterilerin taleplerine cevap vermekte zorlandıklarını ve şirkete ait üretim tesislerinin aylardır tam dolu kapasite çalışmakta olduğu bilgisini paylaştı.

Shenzen projesi kapsamında kurulacak olan yeni şirketin özellikle 28 nanometre ve üzerindeki entegre devre kartlarının üretimine ve diğer teknik hizmetlere odaklanacağı bildirildi. Kuruluş başvurusu metninde, şirketin nihai olarak 12 inç ebatlarında silikon plakalardan ayda 40.000 adetlik bir kapasiteye ulaşmayı hedeflediği ve üretimin de 2022 yılında başlamasının planlandığı belirtildi.

“SMIC yönetim kurulunca yapılan değerlendirme neticesinde, yeni kurulacak şirkete yapılması planlanan sermaye katkısının şirketin üretim ölçeği ve kapasitesini büyüteceği, ayrıca nanoteknoloji alanında sağladıkları hizmetleri de daha ileri bir aşamaya taşıyacağı ve bunun da şirkte ciro ve kar artışı olarak döneceği sonucuna varılmıştır” ifadesi de başvuru metninde yer aldı.
   
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü