Çin’in Güneybatısında 800 MW Kurulu Gücündeki Rüzgâr Enerjisi Çiftliği Devreye Girdi

09 Mayıs 2023

Çin’in güneybatısında yer alan Yunnan Eyaleti’nin Quijing kentinde 800 MW kurulu güç kapasitesine sahip rüzgâr enerjisi santralinin Pazartesi günü (08/05/2023) ülkenin elektrik şebekesine bağlanması, santrali Çin’in yayladaki en büyük kurulu rüzgâr enerjisi çiftliği durumuna getirdi.

Çiftliğin geliştiricisi durumundaki Çin'in enerji sektöründeki devi State Power Investment Corporation Firması’na göre Yunnan-Guizhou Yaylası üzerine kurulu ve bünyesinde 135 rüzgâr türbini bulunan rüzgâr enerjisi tesisi akıllı tanı ile devriye yeteneğine sahip "akıllı" bir santral.

Santralde görevli personel, santralin merkez kontrol odasında, çok yönlü veri toplayan akıllı algılayıcı cihazlar ile donanımın gerçek zamanlı durumunu 24 saat boyunca görebilmekte, dolayısıyla bu sayede de durumu uzaktan izleme, kontrol etme, erken uyarı verme olanakları bulunmaktadır.

Firmanın Yunnan birimindeki rüzgâr enerjisi çiftliğinin kıdemli görevlisi Wang Song'a göre, projenin her yıl 2,06 milyar KWh kadar elektrik üretmesi bekleniyor ki bu da 641.000 tona eşdeğer standart kömürden tasarruf edilmesini, yılda 1,73 milyon ton karbondioksit ile 1.100 tondan fazla kükürt dioksitin atmosferden azaltılmasını sağlayacak.

Wang ayrıca projenin inşaatı sırasında 3.000'den fazla kişiye istihdam yaratıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü