Çin’in Günlük Petrol Talebinin Yılın İkinci Yarısında Artışa Geçmesi Bekleniyor

08 Nisan 2022

Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Çin’in petrol talebinin yılın ikinci çeyreğinde tekrar artışa geçerek, günlük 14,26 milyon varil düzeyine yükselmesi bekleniyor.

CNPC araştırma departmanı tarafından 7 Nisan Perşembe günü düzenlenen bir çevrimiçi seminerde verilen bilgilere göre, 2022 yılının başından 31 Mart’a kadar olan dönemde Çin’in petrol talebi geçen yılın aynı dönemine göre %3’lük bir düşüş kaydederek günlük 13,19 milyon varil düzeyinde kaldı.

Çin’de son haftalarda artan pandemi vakalarına karşı hükümet çok ciddi tedbir uyguladı ve iki kademeli kapanma kararları çerçevesinde Şangay gibi ülkenin en önemli finansal merkezlerinden birisinde sokağa çıkma yasakları devreye girdi. Bu kısıtlamalar nedeniyle petrol talebinin günlük 200 bin varil azalmış olabileceği hesap ediliyor.

CNPC Araştırma Bölümü Başkanı Dai Jiaquan, pandemi tedbirlerinin tüketime olan olumsuz etkisinin Nisan ayı boyunca da ağırlığını hissettireceğini, fakat Mayıs ayından itibaren petrol talebinin tekrar yükselişe geçeceğini söyledi.

CNPC’nin araştırma grubunun yılın ikinci çeyreği için öngördüğü petrol talebi miktarını revize ederek günlük 180 bin varil düzeyine indirdiğini belirten Jiaquan Dai, buna rağmen yıl sonunda toplam tüketimin geçen yıla kıyasla yaklaşık %1,8 oranında artmasını beklediklerini ifade etti.

Mayıs ayından sonra Pandemi vakalarının azalması ve hükümet teşviklerinin tekrar devreye girmesi ile birlikte, petrol talebinin üçüncü çeyrekte günlük 15,26 milyon varile ve dördüncü çeyrekte de 15,37 milyon varile yükselmesi bekleniyor. Bu rakamların gerçekleşmesi durumunda yıllık bazdaki artışların da üçüncü çeyrek için %4,1 ve dördüncü çeyrek için de %6,7 düzeylerine çıkacağı hesaplanıyor.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü