Çin’in İmalat Sektörü Üretimi Aralık Ayında Son Altı Ayın En Yüksek Performansını Ortaya Koydu

05 Ocak 2022

Çin’de imalat sektörü fabrika faaliyetleri Aralık ayında son altı aylık dönem ile kıyaslandığında en büyük ivme ile artış kaydetti. Aralık ayı verilerine bakıldığında, üretimin sıçrama yaptığı ve hammadde maliyetlerinde gevşeme olduğu gözlemlenirken, istihdamda ve tüketici güvenindeki zayıflama ise ekonominin geneline ilişkin bazı endişelerin halen devam etmekte olduğuna işaret etti.

Caixin/Markit tarafından yapılan ve 4 Ocak Salı günü yayınlanan imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Aralık ayında 50,9 puana ulaşarak Haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Reuters Ajansının daha önce yaptığı ekonomistler anketinde ise Aralık ayı endeksinin 50.0 puan olarak gerçekleşeceği tahmin edilmişti.

Caixin tarafından toplanılan verilere göre, hammadde fiyatlarının gevşemesi ile birlikte fabrika faaliyetlerinde hızlı bir sıçrama yaşandı. Girdi maliyetleri 2020 yılının Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Araştırma sonuçlarına göre, ihracata yönelik yeni siparişlerde azalma olurken, istihdamda da belli oranda bir daralma gerçekleşerek, istihdam endeksinde Şubat ayından bu yana en düşük seviye kaydedildi.

Analistler, geçtiğimiz yaz aylarından beri hız kaybeden Çin ekonomisinin, GSYİH verisinin dördüncü çeyrekte küçüleceğini tahmin ediyorlar.

Öte yandan, Çin’de başta Zheijang olmak üzere, ticaret ve sanayide ağırlıklı olan bazı bölgelerde virüs salgınının ağırlığını hissettirdiği ve kapanma tedbirlerinin hali hazırda yürürlükte olduğu ve ekonomi üzerinde belirsizlik yaratmaya devam ettiğine de dikkat çekildi.

Çin Merkez Bankasından yakın zaman önce yapılan bir açıklamada ise, 2022 yılında para politikasında esnek bir tavır takınılacağı belirtilmiş ve kredi maliyetlerinin düşük tutularak ekonomik büyümenin dengeli ve kalıcı hale gelmesi Banka yönetimi tarafından esas amaç olarak belirlenmişti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü