Çin'in Nisan Ayı Kömür Üretimi, 2022 Yılı Ekim Ayından Bu Yana En Düşük Düzeyine Geriledi

17 Mayıs 2024

Gerek Çin Ulusal İstatistik Ofisi’nin gerek Reuters Haber Ajansı’nın verileri, Çin’de süregelen maden güvenliği denetimlerinin kömür üretimini kısıtlaması sonucu ülkenin 2024 yılı Nisan ayı kömür üretiminin 2022 yılı Ekim ayından bu yana en düşük düzeyine gerilediğini gösterdi.

Ulusal İstatistik Ofisi'ne göre Çin’in kömür üretimi 2024 yılı Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre %2,9 oranında düşüşle 371,67 milyon metrik ton oldu. Üretim rakamı, bir önceki ayın üretim rakamına göre ise %7 oranında düşüşe karşılık geliyor.

Çin'in koklaşabilir taş kömürü üretim merkezi olarak görülen Shanxi eyaletinde kömür üretiminde yaşanmakta olan gerileme, madenlerde çok sık ölümcül kazaların yaşanmasının ardından; eyalet yönetiminin 2024 yılı Mart ile Mayıs ayları arasında bir dizi güvenlik kontrolü talimatı yayınlamasının yanı sıra kömür madencilerine fazla üretimi durdurmalarını bildirmesi üzerine gerçekleşti. Shanxi eyaleti, geçen yıl Çin’de çıkarılan tüm kömür toplamının %29’unu gerçekleştirmişti.

Çin Kömür Taşımacılığı ile Dağıtımı Birliği'ne göre 2024 yılı Nisan ayında yurt içi kömür fiyatları da olasılıkla içinde bulunduğumuz yılın en düşük düzeyindeydi, sözkonusu durum madencilerin üretimi artırma konusunda çok istekli olmamalarına neden oldu.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü