Çin’in Sanayi Üretiminde Eylül Ayında Az Miktar Bir Artış Bekleniyor

28 Eylül 2021

28 Eylül Salı günü açıklanan bir Reuters anketinde yer alan uzman ekonomistlerin tahminlerine göre, artan hammadde fiyatları ve enerji kesintilerinin Çinli imalatçıları zorlamaya devam ettiği ve bu şartlar altında Çin’in Eylül ayındaki fabrika üretim miktarında ancak az bir miktar artış beklenebileceği kaydedildi.

Ankete göre, önümüzdeki Perşembe günü resmi olarak açıklanacak satın alma yöneticileri endeksinin 50.1 puan olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Araştırmaya katılan 34 ekonomistin ortalama tahminini yansıtan bu rakam, Ağustos ayında gerçekleşen PMI endeksi ile aynı oldu.

Çin ekonomisi geçtiğimiz sene virüs salgınının yarattığı ekonomik daralmanın etkisinden hızla sıyrılmış, fakat bu ivme, artan hammadde fiyatları, elektrik kesintileri ve tedarik zincirlerinde meydana gelen darboğazlar nedeniyle son aylarda tekrar yavaşlama trendine girmişti.

Kömür arzında yaşanan sıkıntılar, karbon emisyon standartlarının her geçen gün daha da sıkılaştırılarak kömür üretiminin azaltılması ve imalatçılar ile çeşitli sanayi sektörlerinin kömür taleplerinin devamlı artış göstermesi gibi nedenlerle, şu anda Çin’deki kömür fiyatlarında rekor artışlar ve üretim kısıtlamaları yaşandığı bildirildi.

BCA Research adlı danışmanlık firmasından 28 Eylül Salı günü bu konu ile ilgili yapılan açıklamada, enerji darboğazı problemi çözülmedikçe ve kömür üretimindeki kısıtlamalar devam ettiği sürece, merkezi hükümetin iklim mevzuatlarına getireceği geçici gevşemelerin beklenen sonucu doğurmakta yetersiz kalabileceği ve ekonomik toparlanmanın gecikebileceği uyarısında bulunuldu.

Özellikle metal ve yarı iletken gibi hammadde ve malzeme fiyatlarının yükselmesinin şirket karlılıklarını da olumsuz etkilediği belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre, Mart ayından itibaren düzenli olarak azalmaya devam eden sanayi şirketlerinin kazançlarının, Ağustos ayında da küçülme trendini devam ettirdiği görülmüştü.

Çin’in büyük ölçekli özel sektör ve devlet şirketlerini kapsayan resmi PMI verilerinin ve ayrıca hizmet sektörü PMI verilerinin 30 Eylül Perşembe günü açıklanması bekleniyor.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü