Çin'in Telekom, Eğitim ve Sağlık Hizmetleri Uluslararası Doğrudan Yatırıma Açık

24 Ağustos 2024

Çin, doğrudan yabancı yatırımlarda keskin bir düşüş yaşadıktan sonra telekomünikasyon, eğitim ve sağlık hizmetleri sektörlerini yabancı yatırımcılara açmaya karar verdi.  Çin Başbakanı Li Qiang'ın başkanlığında yapılan Devlet Konseyi idari toplantısında, ülkenin yabancı sermaye çekmesine yardımcı olmayı amaçlayan dört belge incelendi ve onaylandı.
 
Buna göre, Çin, imalat sektöründeki giriş engellerini tamamen kaldırarak yabancı yatırım üzerindeki kısıtlamaları daha da gevşetecek, aynı zamanda telekomünikasyon, eğitim ve sağlık hizmetleri gibi sektörlerin açılmasını hızlandıracak.
 
Çin 1980'lerde ekonomisini dışa açmaya başladığında, başlangıçta yabancı firmaların imalat sektörüne yatırım yapmasına yönelik kısıtlamaları gevşetti.  Otomotiv sektöründe yabancı firmaların Çin'de faaliyet gösterebilmek için Çinli ortaklarla 50-50 ortak girişim kurması gerekiyordu. Ancak 2022 yılından bu yana böyle bir kısıtlama sona erdi.
 
Devlet Konseyinin son kararları, Çin'in uluslararası doğrudan yatırımlarının bu yılın ilk yarısında bir yıl öncesine göre %29,1 düşerek 498,9 milyar yuana (69,5 milyar ABD Doları) düşmesinin ardından geldi.
 
Kaynak: asiatimes
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü