Çin’in Xizang Bölgesinde 4.500 Metrenin Üzerindeki Ultra Yüksek Rakımlı Alanda Yerkürenin En Büyük Rüzgâr Enerjisi Çiftliği Projesinin Yapımına Başlanıyor

11 Nisan 2023

Temiz enerji üretimi geliştirme çabalarının bir parçası olarak Güneybatı Çin'in Xizang Özerk Bölgesi’ndeki Nagqu'da 4.500 metrenin üzerindeki ultra yüksek rakımlı alanda, “yerkürenin çatısı” olarak adlandırılan yerde yerkürenin en büyük rüzgâr enerjisi çiftliği olacak projenin kısa süre önce yapımına başlandı.

Projenin geliştiricisi Çin Enerji Yatırımları Firması’nın (China Energy) WeChat'te Pazar günü yaptığı açıklamaya göre proje, 100 megavat gücünde olacak enerji üretim kapasitesiyle aynı zamanda Xizang'da onaylanmış en büyük rüzgâr enerjisi projesi durumunda.

Projenin işletmeye alınması sonrasında yılda yaklaşık 200 milyon kilovat-saat temiz elektrik enerjisi üretmesiyle birlikte yaklaşık 60.000 ton kadar standart kömüre eşdeğer tasarruf sağlaması, ayrıca her yıl yaklaşık 160.000 ton karbondioksit salınımını azaltması bekleniyor.

Çin enerji firması, içinde bulunduğumuz yılda projenin elektrik üretimine başlamasının planlandığını dile getirdi.

Son yıllarda, Xizang'da temiz enerjinin konuşlandırılması çabaları hızlandırıldı. Geçen yılın sonunda, Xizang'da toplam 17,57 milyon kilovat kadar güç üretebilecek temiz elektrik enerjisi üretim projesi gerçekleştirildi ya da yapım aşamasındaydı. Geçen yıl, şebekeye bağlı olarak elektrik üreten elektrik santrallerinin elektrik üretimi yıllık ölçekte %30,4 oranında arttı.

Rüzgâr enerjisi çiftliğinin yüklenicisi PowerChina Chengdu Mühendislik Firması’na göre, en büyük rüzgâr enerjisi projesinden önce, 2021 yılı Aralık ayında ultra yüksek irtifa rüzgâr çiftliğinin rüzgâr türbini jeneratörlerinin ilk partisi Xizang'da güç üretmeye başlamıştı.

22 megavat gücündeki rüzgâr enerjisi projesi, Trigu ilçesinde 4.850 metreden daha yüksek bir rakımda bulunuyordu.

Aralık 2022'de Nagqu'da 120.000 kilovat kapasiteli bir güneş enerjisi üretim projesi işletime geçmişti. Xizang bölgesi, güneş ışığından elektrik enerjisi üretimi kaynakları bakımından Çin'de ilk sırada yer alıyor.

Güneş enerjisi projesinin kurucusu Huadian Yeni Enerji Kaynakları Firmalar Grubu’nun Tibet’teki birimine göre, Xizang'daki en büyük güneş enerjisi üretim projesi durumundaki tesisleri yılda 219.600 ton karbondioksit salınımının azaltılmasına yardımcı oluyor ki bu da 76.300 ton standart kömürün yakılmasıyla oluşacak karbondioksit salınımına eşit.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü