Çin'in Yapay Zeka Endüstrisi, ABD Çip İhracat Kısıtlamaları Nedeniyle Çok Az Yavaşladı

03 Mayıs 2023

Çin'in nükleer silahlar üretmek için kullandığı süper bilgisayarları ve ChatGPT gibi yapay zeka sistemlerini geliştirmesini kısıtlamak amacıyla ABD’nin geçen yıl uyguladığı mikroçip ihracat kontrolleri, Çin'in teknoloji sektörü üzerinde çok az etkiye sahip oldu.

Kurallar, sohbet botları ve diğer yapay zeka sistemlerini geliştirmek için küresel teknoloji endüstrisinin standardı haline gelen Nvidia Corp ve Advanced Micro Devices Inc çiplerinin sevkiyatını kısıtladı. Ancak Nvidia, ABD’nin yaptırımlarından dolayı yavaşlatılan Çin pazarı için çiplerinin varyantlarını üretti.
Hükümet ve endüstri arasındaki gidip gelmeler, ABD'nin kendi şirketlerine zarar vermeden Çin'in yüksek teknolojideki ilerlemesini yavaşlatma zorluğunu ortaya koyuyor.

ABD'nin kuralları belirlerken dikkat ettiği önemli bir nokta, Çinlilerin ABD çiplerini tamamen terk etmesine ve kendi çip üretme çabalarını iki katına çıkarmasına neden olacak bir şoktan kaçınmaktı.

ABD’nin uyguladığı ihracat kısıtlamaları iki bölümden oluşmaktadır. İlki, askeri araştırmalarda kullanılabilecek süper bilgisayarları sınırlamak için tasarlanmış bir önlem olan çipin son derece hassas sayıları hesaplama becerisine sınırlama koymaktadır.  Çip endüstrisi kaynakları bunun etkili bir eylem olduğunu belirtti.

Nvidia, H800'ü bu tür çalışmalarda kullanılmak üzere Tencent, Alibaba Group Holding Ltd ve Baidu Inc dahil olmak üzere Çin'in en büyük teknoloji firmalarına satıyor, ancak henüz yüksek hacimlerde çip sevkiyatına başlamadı.

İkinci ABD kısıtlaması ise yapay zekayı etkileyen çipler arası aktarım hızlarıdır. ChatGPT gibi teknolojilerin arkasındaki modeller, tek bir çipe sığamayacak kadar büyüktür. Bunun yerine, hepsinin birbiriyle etkileşim kurması gereken birçok çipe (genellikle aynı anda binlerce) dağıtılması gerekir.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü