Çin'in Yarı İletken Devlet Fonu, Bellek Çipi Üreticisi Bir Şirkete 2 Milyar Dolar Yatırım Yaptı

01 Kasım 2023

Çin'in devlet destekli yarı iletken yatırım fonu, Changxin Xinqiao adlı bellek çipi üreten bir şirkete 14,56 milyar yuan (1,99 milyar dolar) yatırım yaptı.

"Büyük Fon" olarak da bilinen Çin Entegre Devre Endüstrisi Yatırım Fonu, Changxin Xinqiao'nun toplam kayıtlı sermayesinin %33,15'ine katkıda bulundu.

Bu proje , entegre dinamik rastgele erişim belleği (DRAM) tasarımı ve üretimi için Çin'de seri üretime geçen ilk proje olacak.

"Büyük Fon," bu yılın başlarında Yangtze Bellek Teknolojileri (YMTC) şirketine 13 milyar yuan yatırım yaptıktan sonra, en büyük yatırımlarından birini gerçekleştirmiş oldu.

Çin'in küresel NAND bellek pazarındaki tek oyuncusu olan YMTC, devlet sübvansiyonlarının yardımıyla üretim kapasitesini ve Ar-Ge'yi hızlı bir şekilde geliştirmektedir.

Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Tayvan ve Güney Kore'nin gerisinde kaldığı düşünülen yarı iletken endüstrisini hızlandırmak amacıyla 2014 yılında Büyük Fon'u kurmuştu. Kuruluş, ilk fonu için 138,7 milyar yuan, ikinci fonu için ise 204 milyar yuan toplamıştı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü