Çin’in Yıllık Kömür Tüketimi 2020’de %0,6 Arttı

03 Mart 2021

Reuters haber ajansı, Çin’in enerji tüketiminde kömürün kullanımını %58’in altına indirme hedefi doğrultusunda geçen yılın sonunda kömürün payını %56,8’e düşürdüğünü, ne var ki, rekor düzeydeki endüstriyel üretim ve düzinelerce termik santralin yapımının sonuçlandırılmasıyla birlikte toplam kömür tüketiminin artmaya devam ettiğini bildirdi. Yenilenebilir enerji kapasitesinin hızla büyümesi ile artan doğal gaz kullanımı, kömürün tüketimdeki payının son on yılda yaklaşık %68’den, önceki yıl %57,7’ye düşmesine yardımcı oldu ancak genel olarak kömürün kullanımı azalmayarak henüz en tepe noktasına ulaşmadı.
 
Çin Ulusal İstatistik Bürosu, “Çin’deki kömür tüketimi 2020’de arka arkaya dördüncü kez artış göstererek %0,6 oranında yükseldi. Doğal gaz, hidroelektrik, nükleer ve rüzgâr enerjilerini içeren temiz enerjinin toplam enerji tüketimindeki payı ise %1 oranında artarak %24,3’e yükseldi. Geçen yıl, ülkedeki enerji tüketimi %2,2 oranında artışla 4,98 milyar ton standart kömür eşdeğerine ulaşırken, ham petrole olan istem %3,3, doğal gaza olan istem %7,2 oranında arttı.” bilgilerini açıkladı.
 
Çin, enerji tüketimini, özellikle de kömür yakarak üretilen enerjinin tüketilmesini kontrol altına alma ve enerji verimliliğini geliştirme hedefleriyle 2030 yılından önce ülkesinde karbon salınımlarındaki artışı durdurma sözü verdi.
 
Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü