Çinli Çelik Firmaları Karbon Uyumu Konusunda Geç Kalıyor

31 Temmuz 2019
Çarşamba günü (Bugün) yayınlanan bir araştırma raporunda, Çinli çelik şirketlerinin enerji verimliliği ile karbon uyumu konusunda uluslararası rakiplerinin gerisinde kaldıkları, karbon uyumu konusundaki düzenlemelerin sıkılaştırılmasının ardından maliyetlerde artış riskiyle karşı karşıya oldukları belirtildi.

Londra merkezli CDP (CDP-Carbon Disclosure Project: Karbon Saydamlık Projesi, firmaların, kentlerin, bölgelerin çevresel etkileri yönetebilmeleri ve yatırımcıların ya da satınalıcıların finansal kararlarında yararlanmak üzere çevre bilgilerine erişebilmelerini sağlayan kuruluştur. Ç.N.) tarafından yapılan araştırma Çinli çelik firmalarının, karbon yoğunluğu, su ve enerji verimliliği ve şeffaflık gibi önlemler konusunda dünya çelik endüstrisinin en kötü performans gösterenleri olduğunu dile getiriyor.

Bulgular, yerkürenin en büyük çelik üreticisi olan Çin’deki firmaların düşük karbon salınımlı üretime daha yavaş geçmeleri nedeniyle fiyat avantajını güvenceye aldıklarını ancak karbon salınımını azaltma planları bağlamında artan maliyetlerle karşı karşıya kalacaklarını gösteriyor.

CDP’nin Yatırımcı Araştırmaları Bölümü’nden deneyimli araştırmacı Luke Fletcher “Çin, geleneksel olarak örneğin Avrupa gibi diğer çelik üretim bölgelerine göre daha ucuz işçilik ve daha ucuz hammadde girdileri nedeniyle daha düşük üretim maliyetlerine sahiptir. Daha ucuz ancak çevreyi daha fazla kirleten yüksek fırınlar kullanmaları, karbon salınımını kısıtlayıcı sıkı önlemlerin yaptırımından etkilenmemeleri de ayrıca onlara maliyet avantajı sağlıyor.” yorumunda bulundu.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü