Çinli Çelik Üreticileri 2021’de Çelik İsteminin Daha Yüksek Olmasını Umuyor

09 Mart 2021

Çinli çelik üreticileri, karbon salınımı hedeflerine ulaşma yolunda üretimi kısma amaçlı uzun dönem planların yavaş ilerlemesi beklenirken, altyapı projelerinin istikrarlı bir çizgi izlediği dönemde 2021 yılı için iç istem konusunda iyimser olmaya devam ediyor. Xinyu Demir-Çelik Firması Yönetim Kurulu Başkanı Xia Wenyong, bir açıklamasında, “Bir yandan hammadde fiyatları, ama diğer yandan çeliğe olan istem güçlü kalmaya devam ediyor. Alt müşterilerin, mekanik ve elektrikli ev gereçlerinde gönderime hazır çok sayıda eksiksiz dışsatım siparişleri bulunuyor. Çin’in yeni 14. beş yıllık planının ilk yılı olan içinde bulunduğumuz 2021 yılı ile çeliğe olan istem, özellikle birçok yerel yönetimin istemi canlandıracak güçlü büyüme planları hazırlamasıyla geçen yılın üzerine çıkabilir. Orta ve yüksek düzeyde son ürünlere olan istem güçlü olacaktır. Ancak konut geliştirilmesinde kullanılan yapı gereçlerine olan istem, özellikle, ülke yönetiminin kolay kredi edinimini kısıtlayarak spekülatif amaçlı konut satışlarını dizginlemesi nedeniyle baskılanabilir.” yorumunda bulundu.
 
İmalat sektörü, özellikle otomobil, ev gereçleri ve donanım üretimi ile büyüyecek ve böylece çelik istemini artıracak. Küresel ekonomideki canlanma da Çin çeliğine olan istemi derinleştirecek. Çin çeliğine yönelik güçlü istem, daha fazla yabancı çelik dışalımının olası olduğu anlamına geliyor.
 
Çinli çelik fabrikaları, ülke yönetiminin, karbondioksit salınımlarını 2030 yılına kadar 2005 yılı düzeylerine göre en az %65 oranında azaltma, 2060 yılına kadar ise tümüyle karbondan arınmış bir ülke olma sözü vermesinin ardından önümüzdeki 10 yıl içerisinde daha çevreci olan üretim yöntemlerine geçmeleri baskısıyla karşı karşıya.
 
Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü