Çinli China Molybdenum Firması, Kongo’da İşlettiği Bakır-Kobalt Madenini Genişletmek İçin Güneş Enerjisi ve Hidroelektrik Enerji ile İlgileniyor

05 Ekim 2021

China Molybdenum firmasının başkan yardımcısı, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde gerçekleştirdikleri bakır ve kobalt üretimini genişletirken daha büyük oranda hidroelektrik enerjisi projesine başvurmak ve potansiyel olarak güneş enerjisi kullanmak istediklerini açıkladı.

Aynı zamanda firmanın baş yatırım görevlisi olan Steele Li, firmasının 2016 yılında Kongo’daki dev Tenke Fungurume madeninin çoğunluk hisselerini satın aldığında devraldığı edinim düzenlemesi yoluyla hidroelektrik enerjisini kullanma konusunda kararlı olduklarını dile getirdi.

"Biz bu taahhüdümüzü sürdürüyoruz, ancak bu arada başka yeni hidroelektrik projelerine de katılmayı araştırıyoruz." diyen Li, güneş enerjisinin de firmasının ilgilendiği diğer girişimlerden biri olduğunu sözlerine ekledi.

Li, Salı (05/10/2021) günü yayınlanan Reuters Impact konferansına verdiği röportajda, güneş enerjisi konusunda daha fazla ayrıntı vermeden "O da oldukça ilginç görünüyor." yorumunu yaptı.

31 Ekim'de İskoçya'da yapılacak Birleşmiş Milletler COP26 iklim görüşmeleri öncesinde, küresel iş dünyası liderleri ile politikacılar, iklim değişikliğinin hızını azaltma ve sürdürülebilir büyümeyi güdüleme çabalarını görüşmek üzere Reuters Etki konferansına katılıyorlar.

Madencilik firmaları, güce olan artan gereksinimlerini karşılamaya yardımcı olması, ayrıca yatırımcılardan gelen baskı karşısında kendi salınımlarını azaltmak için yenilenebilir enerjiye giderek daha fazla ilgi duyuyorlar.

Li, "Hidroelektrik enerjisi projeleri konusunda yerküre çapında fırsatlara bakan özel bir ekibimiz var, çünkü hidroelektrik enerjinin yeşil enerji konusunda konuştuğumuz ana alanlardan biri olacağını düşünüyoruz." açıklamasında bulundu.

Li, firmasının ayrıca güç depolama ile piller üzerinde çalıştığı bilgisini aktardı.

China Molybdenum firması, Ağustos ayında, elektrikli taşıt aracı akülerinde kullanılan temel gereçlerden biri olan bakır ile kobalt metallerinin üretimini yaklaşık iki katına çıkarabilmek amacıyla Tenke Fungurume madenine 2,5 milyar ABD Doları tutarında yatırım yapacaklarını açıklamıştı.

Firmanın, işlettiği Tenke Fungurume madenine yakın Kisanfu madeninde ortaklığının bulunduğu Çinli pil üreticisi Contemporary Amperex Technology ile fizibilite çalışması bulunuyor.

Li, China Molybdenum’un geçen yıl 15.400 ton kobalt ürettiği bilgisini verirken gelecekte yerkürenin en büyük kobalt üreticisi olmayı hedeflediğini vurguladı ne var ki sözkonusu hedefe ulaşma konusunda daha kesin bir zaman çerçevesi eklemeyi reddetti.
 
Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü