Çinli General Nuclear Power Firmalar Grubu, Laos ile Yenilenebilir Enerji Üssü Geliştirme Anlaşması Yaptı

18 Eylül 2023

Çinli General Nuclear Power Firmalar Grubu tarafından Pazar günü (17/09/2023) yayınlanan açıklamaya göre firma, Laos’un kuzeyinde yenilenebilir enerji üssü kurmak üzere ülkenin yönetimiyle proje geliştirme anlaşması imzaladı.

Üs, rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi, hidroelektrik enerji üretme kapasitesi ile birlikte enerji depolama ünitelerini de bünyesinde barındıracak ve Laos'ta üretilen elektriği Çin'in Yunnan eyaletine aktarmakta olan şu an kurulu durumdaki enerji hattı ile iki ülke arasında planlanan 500 kilovat gücünde ikinci bir enerji hattını besleyecek.

Çin'in Kuşak-Yol Girişimi'nin bir üyesi olan Laos, iki ülke arasında yakın zamanda açılmış olan yüksek hızlı tren demiryolu hattı da içerisinde olmak üzere Çin'den gelen önemli altyapı yatırımlarına bugüne kadar ev sahipliği yaptı.

Çin’in Güney Guangxi eyaletindeki Nanning kentinde düzenlenen Çin-ASEAN Fuarı'nda imzalanan son anlaşma, Ekim 2022'de Nuclear Power Firmalar Grubu ile Laos ülke yönetimi arasında imzalanmış olan ve yenilenebilir enerji üssü kurulmasını öneren mutabakat zaptının bir üst adımı oluyor.

Çin'e enerji ihracatı, denize kıyısı olmayan bir ülke olan Laos'un kalkınma stratejisinin önemli bir parçasını oluşturmakta. Çinli Güney Enerji Dağıtımı firması, Laos’ta enerji sektörünün gelişmesine yardımcı olmak amacıyla 2020 yılında ülkenin ulusal enerji dağıtımı şebekesinin çoğunluk hisselerini satın almıştı.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü