Çinli Nio ve Changan Auto Şirketleri, Bataryası Değiştirebilen Elektrikli Otomobilleri Ortaklaşa Geliştirecek

21 Kasım 2023

Nio şirketi yaptığı açıklamada, bataryası değiştirilebilen elektrikli araçlar geliştirmek amacıyla; halihazırda zarar eden ve bir kamu girişimi olan Changan Automobile ile maliyetlerini azaltma girişimi kapsamında ortaklık kuracağını ve ortaklığın aynı zamanda; batarya değişim istasyonları kurma, istasyon paylaşımı ve batarya standartlaştırması konularında da çalışacağını ifade etti.

Ortaklık, ABD'li otomobil üreticisi Tesla'nın 2023 yılının başında fiyat savaşı başlatmasının ardından artan rekabet karşısında, verimliliği artırmak ve maliyetleri düşürmek amaçlı işgücünü azaltan ve uzun vadeli yatırımları erteleyen Nio'nun karlılığını artırmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Çin Binek Araç Birliğinin verilerine göre Changan ve Nio, Çin'de ilk dokuz ayda elektrikli araç satışlarında sırasıyla; 123.322 adet ve 109.993 adet ile yedinci ve sekizinci sırada yer aldı ve 21 Kasım 2023 tarihi itibarıyla Nio'nun Çin'de 2.113 batarya değiştirme istasyonu ve yaklaşık 1 milyon şarj noktası bulunuyor.

Diğer yandan batarya değiştirme; sürücülerin, aracı bir şarj istasyonuna takmak yerine, tükenen bataryaları hızlı bir şekilde tam şarjlı olanlarıyla değiştirmelerine olanak tanıyor. Bu batarya değişiminin, sürücülerin araçlarını şarj ettikleri yoğun zaman dilimlerinde elektrik şebekeleri üzerindeki yükü hafifletmeye yardımcı olabileceği ifade edilse de sektör analistleri ve yöneticileri bu durumun ancak, bataryaların daha standart hale gelmesiyle mümkün olacağını ifade ediyor.

Öte yandan diğer elektrikli otomobil üreticileri, bu tür tesislerin çok maliyetli olduğunu ifade ederken, kullanıcıların menzil kaygısını çözmek için hızlı şarj teknolojileri ve genişletilmiş menzilli hibrit modeller sunmayı tercih ediyor.

 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü