Çinli Otomobil Üreticileri Küreselleşme Arayışını Hızlandırıyor

01 Ağustos 2023

Çinli otomobil üreticileri, ihracatı ve yatırımlarını artırmak için denizaşırı pazarlara yöneliyor.

Hem yerli hem de küresel otomotiv üreticileri dünyanın en büyük araç pazarından denizaşırı noktalara sevkiyatlarını artırdıkça, Çin önemli bir otomotiv ihracatçısı olarak öne çıkmaya başlıyor.

Temmuz ayı başlarında Tesla, Şanghay’da üretilen Model Y'lerini Güney Kore'ye ihraç etmeye başladı ve bu, Çin'de üretilen Tesla araçlarının pazara ilk girişi oldu. Daha önce Güney Kore'de satılan Tesla araçları, ABD'deki Fremont fabrikasında üretiliyordu.

Çinli otomobil üreticileri ise denizaşırı pazarları keşfetme çabalarını hızlandırıyor. Bazı Çinli otomobil üreticileri araçlarını ihraç etmenin yanı sıra yurt dışında fabrikalar kurmayı planlıyor.

Geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, devlete ait bir otomobil üreticisi olan Changan’ın, 2024'te Avrupa pazarına gireceği ve Tayland'da bir fabrika inşa etmek için 4 milyar yuanlık (559,4 milyon $) yatırım yaptığı belirtildi. Başlangıç kapasitesi yılda 100.000 araç olacak olan fabrika, sağdan direksiyonlu araçlar için Changan'ın merkezi olarak hizmet verecek. Tesisin 2024 yılında üretime başlaması planlanıyor ve kapasitesi yılda 200.000 adede kadar çıkabilecek.

Çin, itici güçlerinden biri olan NEV'ler (düşük hız ve menzile sahip elektrikli araçlar) sayesinde son yıllarda otomobil ihracatını artırdı. Geçen yıl ülke, dünyanın en büyük ikinci araç ihracatçısı olarak Almanya'yı geride bıraktı.

Çin Otomobil Üreticileri Birliği'ne göre, 2023'ün ilk yarısında denizaşırı ülkelere toplam 2,14 milyon araç sevk edildi ve bunun 1,78 milyon adedi geçen yılın aynı dönemine göre %88,4 artışla binek araçlar oldu.

Veriler, elektrikli araçları ve şarjlı hibritleri içeren NEV sevkiyatlarının yıllık bazda %160 artarak, Ocak ve Haziran ayları arasında 534.000 adede ulaştığını gösterdi.

Gümrük Genel İdaresi'nin bu yılın ilk beş ayında yaptığı ihracata dayalı olarak, Çin'in araç ihracatında ilk üç ülke arasında Rusya, Meksika ve Belçika yer alırken, Çin'in NEV ihracatında Belçika, İngiltere ve Tayland popüler ülkeler oldu.

Kaynak: ChinaDaily
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü