Çinli Otomobil Üreticisi BYD, Elektrikli Taşıt Aracı Yakıtı Arayışında Yüzünü Şili ile İmzalayacağı Lityum Anlaşmalarına Çevirdi

07 Aralık 2022

Çinli elektrikli otomobil devi BYD, temel pil bileşeni fiyatlarının "mantıksız" aynı zamanda "sağlıksız" düzeylere yükselmesinin ardından Latin Amerika ile Afrika'da lityum cevheri işine girmek istiyor.

Firmanın Başkan Yardımcısı Stella Li Salı günü (06/12/2022) verdiği bir röportajda, BYD firmasının lityum cevheri kaynakları bulmak amacıyla yerküreyi taradığını dile getirdi. Firma, Şili'deki bir maden projesine katılmak üzere görüşmeler yaparken aynı zamanda lityum cevherini pil üretmek amacıyla katot olarak işlemek için Şili Devleti’ne izin başvurusunda bulundu. Otomobil üreticisi firma, Afrika kıtasındaki lityum projelerine de altyapı eksiklikleri belirlemiş olmasına karşılık yine de yatırım yapma konusunda istekli.

Sorulara BYD firmasının Şili'deki ilk elektrikli taşıt aracı satış temsilciliğinin açılış kurdelesini keseceği Santiago'dan yanıt veren Li, "Artık küresel ölçekte herhangi bir fırsat arıyoruz.” açıklamasını yaptı. Li, "Diğer deyişle, Afrika kıtası ile Şili, ayrıca Arjantin olmak üzere lityum yatağı olan her ülkedeki lityum yataklarını gelecek yıllar için rezerve etmek istiyoruz." diye de ekledi.

Elektrikli taşıt aracı üreten firmalar ile şarj edilebilir pil üreticisi firmalar, fosil yakıtlardan uzaklaşılması sonucu elektrikli taşıt araçlarına yönelik artan istemin yararlarını görürken, aynı zamanda lityum ile bakır gibi hammaddeler için sıkı pazarlarla karşı karşıya kalırlarken gelecekteki girdi edinimlerini güvence altına almak amacıyla madencilik projeleri ile maden işleme projelerine fon sağlamaya başladılar.

Lityumun fiyatı, içinde bulunduğumuz yılda istemin sunumu aşmasıyla birlikte Çin'de fiyatların iki katından fazla yükselmesiyle rekor düzeylere fırladı. Ancak Li, yeni madenlerin üretime geçmesiyle birlikte fiyatların "dengelenmesi" sonucunda gelecek yıl piyasanın yeniden üretim fazlasına geçeceğini düşünüyor.

Firmasının Los Angeles'taki stratejik planlamasına başkanlık eden Li, sorulara Bloomberg’in Santiago’daki ofislerinden verdiği yanıtlarda, son iki yıldır lityum sektörüne "sıcak para" aktığı, dolayısıyla şu an varolan lityum fiyatlarının "sağlıklı olmadığı, sözkonusu fiyatların devam etmeleri durumunda ise sektörü öldürebileceği” yorumunu yaptı.

BYD firması, yerkürenin en büyük bakır üreticisi ülkesi, aynı zamanda yerkürenin ikinci büyük lityum sağlayıcısı ülkesi olan Şili’ye elektrikli otobüsler ile taksi araçları satarken üst düzey tüketici pazarını da hedefleyen satış temsilciliği açıyor. Diğer yandan elektrikli taşıt aracı üretim devi olan firma, dikey bütünleşme yöntemini benimsemiş olmasıyla bilinir olup Şili’de yerli edinim zinciri kurmayı amaçlıyor.

Li, BYD'nin lityum çıkarmak için Şili madenlerine doğrudan teknoloji sağlamayı planladığını, bunun yanısıra üreticilerle alım anlaşmaları imzalama yoluyla edinimi güvence altına almaya çalışacağını açıkladı. BYD, Şili'de batarya hücreleri üretmeyi planlamasa da, BYD’nin Blade adındaki batarya modeli de içerisinde olmak üzere elektrikli taşıt aracı pillerinin donanımlarına girecek katotları üretmek amacıyla Lityum mineralini kullanacak.

Li'ye göre firma ayrıca, Şili'deki bir madencilik projesini yürütmekte olan maden üreticisi firmalar SQM ile Albemarle’nin yanısıra olası ortaklarla da görüşmelerde bulunurken Şili'de katot üretimi konusunda geliştirilmiş gereçlerin üretimini yapmak üzere Devlet Kalkınma Ajansı Corfo'ya başvuruda bulundu.

BYD, Şili ülke yönetiminin özel firmalarla ortaklıklar kurmak için kurduğu devlet lityum firmasıyla anlaşma imzalamaya fazlasıyla istekli. Çinli firmaya Ocak ayında (2022) bir önceki ülke yönetimi tarafından bir lityum sözleşmesi önerilmişti ancak süreç yerel toplulukların karşı çıkması nedeniyle iptal edildi.

Firma, yerkürenin dört bir yanındaki ülke yönetimlerinin Çin'e olan bağımlılıklarını bir ölçüde azaltmak amacıyla elektrikli taşıt aracı edinim zincirlerini gerek yerli gerek bölgesel düzeyde geliştirmeye çalıştıkları bir dönemde küresel ölçekte varlığını büyütüyor. Örneğin, Başkan Joe Biden'ın yeşili güdüleme programı, ABD'de ya da Şili gibi serbest alım satım ortaklarında üretilen lityumun yeğlenmesi yolunda istek yaratmayı amaçlamakta.

Warren Buffett'a ait Berkshire Hathaway firması, Çinli BYD firmasının Hong Kong borsasında işlem gören ve içinde bulunduğumuz yılda değeri %25 oranında gerileyen H hisselerinin %16'sına sahip.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü