Çinli Otomotiv Firmalarının Rusya’daki Pazar Payı %30’a Ulaştı

09 Aralık 2022

Rusya’da yerleşik veri analiz ve danışmanlık firması Autostat tarafından paylaşılan verilere göre, Batılı firmaların büyük çoğunluğunun ülkeden çekilmesinin ardından, Çinli otomotiv firmalarının Rusya’daki pazar payı %30’a yaklaştı.

Rusya’nın yaptırımlar nedeniyle çok daha ağır yaşadığı tedarik sorunları, düşük piyasa talebi ve yüksek fiyatlar nedeniyle binek otomobil ve hafif ticari araç satışları yıllık bazda %61 oranında azaldı.

Buna karşın Kasım ayında Haval, Chery ve Geely markalı Çin malı motorlu araçların satışları, geçtiğimiz Ocak ayı ile kıyaslandığında iki katına yakın bir artış gerçekleştirdi.

Rusya Otomotiv Üreticileri Birliği (AEB) verilerine göre, Kasım ayında binek otomobil ve hafif ticari araç satışları toplam 46.403 adet olurken, yıl sonu itibarıyla toplam 600 bin adet aracın satılabileceği öngörüldü.

Ülkede batılı ülkelere ait otomotiv markalarından çok az sayıda bir üretimin devam ettiği ve batıdan ithalatın da az miktarda olduğu, dolayısıyla an itibarıyla otomotiv pazarının büyük ölçüde Rus Ve Çinli firmalar arasında paylaşıldığı belirtildi.

Rusya, yılın ilk on aylık dönemi itibarıyla Çinli otomotiv firmalarının en çok ihracat yaptığı altıncı ülke konumunda bulunuyor. Rusya pazarı Çin’in otomotiv ihracatının %3,9’unu oluşturuyor.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü