Çinli Otomotiv Şirketi Xpeng, Didi'nin Elektrikli Araç (Ev) Birimini 744 Milyon Dolara Varan Anlaşmayla Satın Alacak

28 Ağustos 2023

Çinli EV üreticisi Xpeng, Didi'nin elektrikli otomobil geliştirme girişimini satın alacağını açıkladı. 744 milyon dolar değerindeki bu anlaşmayla birlikte şirket, araç tedarik edecek, üretimini artıracak ve maliyetleri düşürecek.

Çin'in EV endüstrisindeki yavaşlayan talep ve aşırı üretim kapasitesi rekabeti yoğunlaştırdı ve Didi gibi nispeten yeni girişimlerin pazara girmesini zorlaştırdı.

Didi, iki şirketin pazarlama, finans ve sigorta hizmetleri de dahil olmak üzere bir dizi alanda stratejik iş birliği yapacağını açıkladı.

Diğer olası iş birliği alanları arasında ise şarj etme, robotaksi ve uluslararası pazarın ortaklaşa geliştirilmesi yer alıyor. Didi, 2025 yılına kadar hizmete sunmayı planladığı robotaksiyi geliştirmek için Çinli otomobil üreticileriyle birlikte çalışıyor.

Ayrıca XPeng, ilk yarıda yaklaşık 41.000 EV sattı ve bu, Çin'deki elektrikli araç satışlarının yaklaşık %2'sini oluşturuyor. Buna karşılık, rakipleri BYD ve Tesla sırasıyla 550.000 ve 294.000 EV satışı gerçekleştirdi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü