Çip Krizi Otomotiv’in Ardından Tüketici Elektroniğine de Sıçradı

28 Nisan 2021

Dünyada ve Türkiye’de çip kıtlığı yüzünden üretime ara veren otomotiv devlerinin ardından, kıtlık bilgisayar, telefon ve oyun konsollarını kapsayan tüketici elektroniğine de sıçradı. Diğer yandan, dünya çip krizini aşmaya çalışırken, sektörden arka arkaya yatırım haberleri gelmektedir.

Pandemi etkisinde tedarik zincirinin bozulmasıyla tüm dünyada başlayan çip kıtlığı, otomotiv sektöründen sonra bilgisayar, telefon ve oyun konsolu gibi teknolojik cihazları da vurmaktadır. KPMG’nin yarı iletken sektörüyle ilgili hazırladığı rapora göre, panik alımlarıyla artarak büyüyen çip krizi, üreticileri yatırıma zorlamıştır. KPMG’ye göre yaşanan kriz yarı iletken sektörünü büyütecektir.

Dünyadaki çip krizini değerlendiren KPMG Türkiye Teknoloji Danışmanlığı Lideri Alper Karaçar, yarı iletkenlerde 2020’nin ikinci çeyreğinde tespit edilen tedarik sıkışıklığının pandeminin etkisiyle yoğunlaştığını söylemiştir. Karaçar, “Şirketler başta 2020’nin sonuna kadar üretimlerinin normal seviyelere döneceğini tahmin ediyordu. Ancak nihâi üreticilerin panik alımı, destek gören güçlü taleple birleşince çip kıtlığı 2021’in ilk çeyreğinde de artarak devam etti” diye konuşmuştur. İlk aşamada birçok küresel otomotiv üreticisinin çip krizi nedeniyle üretime ara verdiğini duyurunca, dikkatlerin o yöne çevrildiğini vurgulayan Karaçar, şöyle devam etmiştir: “Küresel otomotiv üreticilerinin genelde ihtiyaç bazında alım yaptığı düşünüldüğünde, pandemi süresince yaşanan duruşlar ve 2020’nin ikinci yarısında beklenenden daha hızlı artan otomobil talebi, üreticileri yarı iletken tedariki konusunda hazırlıksız yakaladı. Otomotivde başlayan çip krizinin son dönemde bilgisayar, telefon ve oyun konsolları dâhil olmak üzere tüketici elektroniğine sıçradığını görüyoruz.”

Kaynak:
Makinehaber
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü