Çip Üreticisi ASML, Yeni Rapidus Tesisini Desteklemek İçin Japonya'nın Hokkaido Adasında Üs Kuracak

27 Eylül 2023

Hollandalı yarı iletken ekipmanı üreticisi ASML, Japon şirketi Rapidus'un çip fabrikasındaki üretimi desteklemek için Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido adasında bir üs kurmayı planladığını açıkladı.

ASML sözcüsü, şirketin Rapidus için bir müşteri destek ekibine sahip olacağını ancak personel sayısının netleşmediğini söyledi. 50 ASML mühendisinin Hokkaido, Chitose City’deki prototip hattına bir ASML "EUV" makinesi kuracağı da bildirildi.

1 Eylül'de Chitose City'deki fabrikasının temellerini atan Rapidus, özel yapım ve son teknoloji mikroçipler üretmek için pazara girme arayışındayken, Japon hükümetinden milyarlarca yen finansman desteği alıyor.

Rapidus, çip devrelerinin oluşturulmasına yardımcı olmak için ASML'nin en gelişmiş EUV'sinin veya aşırı ultraviyole litografi araçlarının kullanılmasını gerektiren 2 nanometrelik işlem düğümünde çip üretmeyi hedefliyor.

TSMC, Samsung, Intel ve bellek çipi uzmanları SK Hynix ve Micron şu anda ASML'nin EUV araçlarını kullanarak üretim yapıyor.

Ayrıca ASML'nin, Japonya'nın Kumamoto şehrinde büyük bir tesis inşa eden TSMC için mevcut destek tabanını da genişlettiği bildirildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü